Administracions

La Diputació de Lleida també aprova la desconnexió

La majoria independentista de l'ens provincial tira endavant una moció de suport a la resolució del Parlament de Catalunya sobre l'inici del procés

Un regal. Simbòlic en aquest cas, però regal al cap i a la fi. Això és el que la Diputació de Lleida va enviar ahir al món sobiranista en un moment d'incertesa sobre el procés d'independència, pendent ara de la tensa negociació entre JxSí i la CUP per investir un president i que es pugui formar un govern que tiri endavant el moment culminant de la revolució de vellut sobiranista.

La Diputació va aprovar ahir en el ple una moció de suport a la resolució del Parlament de Catalunya sobre l'inici del procés d'independència de Catalunya aprovada en el primer ple de la legislatura. La moció va tirar endavant amb els vots favorables de CiU, ERC i la CUP. Els diputats del PSC, Unitat d'Aran (associada al PSC), C's i el PP hi van votar en contra.

Com a alternativa a la moció sobiranista, els socialistes havien presentar també una moció a favor d'una reforma federal de l'Estat i d'un canvi en la Constitució Espanyola, però aquesta no va prosperar, ja que la majoria independentista de la Diputació la va tombar.

Però, a més de regals, gestos i preses de posició polítiques, la Diputació també ha de desllorigar el dia a dia, i ahir va aprovar el seu pressupost pel 2016. Per primer cop després de diversos anys d'unanimitat, els partits van dividir el seu vot: Cs i el PP es van abstenir i la CUP hi va votar en contra.

El pressupost per l'any vinent, aprovat amb el suport de CiU, ERC i el PSC, es redueix en un 2,5% respecte del de l'any en curs, i queda en 103,6 milions d'euros. El motiu, segons va explicar el govern de la Diputació, és la reducció de la participació que rep la institució dels impostos de l'Estat.

El destí dels diners de la Diputació serà sobretot el món local: uns 40 milions d'euros aniran als ajuntaments, 32 dels quals, per a línies d'ajut específiques i plans vigents, i 8 milions a Salut Pública, assumpte aquest darrer que inclou actuacions que marxen de l'àmbit estrictament sanitari, com ara la gestió de l'aigua o els cementiris.

L'objectiu és situar la ràtio del deute a finals de l'any vinent una mica per damunt del 30% en relació amb els ingressos corrents de la institució, amortitzant 1,5 milions d'euros durant el 2016 i reduint el deute en 7 milions.

Transport escolar

Entre els ajuts específics i plans vigents que tindran els ajuntaments i els consells comarcals figuren els de suport a les llars d'infants municipals i al transport escolar no obligatori entre nuclis d'un mateix municipi (3,4 milions d'euros), les aportacions del pla específic (3,6 milions d'euros per a inversió i despesa ordinària) i la inversió del pla d'aigües (amb una anualitat inicial d'un milió d'euros). També es mantenen els convenis amb els consells comarcals d'assistència econòmica i administrativa (3 milions d'euros) i, com a novetat, es posa en marxa un tercer pla destinat a la conservació de camins d'accés a nuclis de població, on s'actuarà en paral·lel a la xarxa de la pròpia institució.

La partida per a transparència i administració electrònica és la que més creix en els comptes i tindrà una dotació de 2,7 milions d'euros, per a l'adquisició i implantació de totes les aplicacions informàtiques que han de facilitar una administració més àgil en la tramitació d'expedients i per donar suport a la mateixa institució i als ajuntaments en el compliment de la llei de transparència, entre altres objectius.

LA XIFRA

103,6
milions d'euros
és el volum de pressupost que tindrà la Diputació durant l'any 2016, un 2,5% menys que aquest any.

LA FRASE

La rebaixa de l'endeutament permetrà buscar nous recursos de suport als ajuntaments
Joan Reñé
president de la diputació de lleida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona