Administracions

L'Hospitalet expropiarà pisos de bancs per a fins socials

L'Ajuntament pressionarà les entitats bancàries amb pisos buits amb la cessió forçosa temporal, una novetat en la llei d'habitatge

El consistori no descarta imposar sancions als bancs per ajudar 150 famílies que necessiten pis

Fins ara s'ha optat per la via del diàleg, però l'Ajuntament de l'Hospitalet farà un pas més contundent i expropiarà, de manera temporal, pisos buits que estiguin en mans de bancs i de caixes que es neguin a cedir-los a la borsa social del consistori. És una eina que dóna la nova llei d'habitatge, la cessió forçosa, que permet que els pisos passin a les borses de lloguer municipals durant tres anys i que l'Ajuntament de l'Hospitalet pensa aprofitar sense que això sigui obstacle per imposar multes a les entitats bancàries com estan fent altres consistoris.

“Aquesta és una mesura que encara no ha explorat cap ajuntament”, va assenyalar ahir l'alcaldessa, Núria Marín. “Fa tres anys vam optar per la negociació perquè la cessió forçosa era una via que encara no estava explorada. I el diàleg ha donat fruits, ja que l'any passat vam aconseguir la cessió de més de cent pisos buits i vam aturar més de cent desnonaments.” L'Ajuntament ha comunicat aquesta setmana l'inici del procés d'expropiació a aquelles entitats bancàries que no han col·laborat. “Els donem de termini fins al 31 de gener perquè cedeixin a la borsa social els pisos buits. La ciutat té un miler de pisos buits i més de 150 famílies que necessiten un habitatge. No descartem imposar sancions com a manera de forçar la cessió, ja que s'ha de donar una sortida a les famílies”, va avisar ahir l'alcaldessa.

Marín va fer aquest advertiment amb motiu de la conferència anual en què repassa els reptes de la ciutat. L'escenari escollit va ser l'estació Fira de la línia 9 del metro, un espai a punt d'entrar en funcionament que Marín va aprofitar per insistir en algunes reivindicacions ja clàssiques: la necessitat de dotar la ciutat, i per extensió l'àrea metropolitana, d'una bona xarxa de comunicacions i el paper que hi fan l'economia i el turisme, exemplificats en la imminent obertura del Congrés Mundial del Mòbil. “El Districte Econòmic és un espai que, malgrat la crisi, ha continuat atraient la instal·lació d'empreses”, va assegurar Marín, que va esmentar la propera instal·lació de la seu de l'empresa Agroalimén i l'obertura d'un hotel d'Easy Hotels. La ciutat explora també els rèdits que li pot reportar el turisme esportiu i l'atracció d'empreses al clúster biomèdic que s'ha de desenvolupar a l'extrem pendent de reformar de la Granvia. “El nostre model econòmic és el de la redistribució de la riquesa”, va afirmar l'alcaldessa, que va posar l'èmfasi en els plans d'ocupació municipals per a joves i aturats. També va destacar el suport de l'Hospitalet a l'educació. D'una banda, el consistori dotarà els instituts que ho demanin de professorat auxiliar de conversa d'anglès a quart d'ESO. D'una altra, va anunciar la previsible obertura d'un centre de formació a distància amb una escola de negocis internacional a l'antiga seu dels jutjats.

LA XIFRA

100
pisos buits, aproximadament, és la quantitat que ha aconseguit l'Ajuntament de les entitats bancàries

LA FRASE

Donem de termini fins al 31 de gener perquè bancs i caixes cedeixin pisos buits a la borsa social
Núria Marín
Alcaldessa de l'Hospitalet

30 milions per al Districte Cultural

Rosa M. Bravo

Un dels grans projectes de l'Hospitalet per als pròxims anys és el del Districte Cultural, que pretén crear un pol d'empreses creatives a l'entorn del carrer Cobalt. Per continuar amb un projecte que ja ha atret algunes galeries barcelonines com per exemple la Nogueras Blanchard i que abraça 25 hectàrees a l'entorn de la Tecla Sala, la sala Salamandra, l'edifici Freixas i l'Escola Municipal de Música, l'Hospitalet ha aprovat un projecte pressupostat amb 30 milions d'euros.

L'Ajuntament ha presentat aquest pla a la Unió Europea amb l'objectiu que la meitat del finançament sigui europeu. En cas d'aprovació, el finançament es repartiria a parts iguals entre fons europeus i municipals els pròxims vuit anys. “El Districte Cultural és un projecte que tirarà endavant tant si Europa ens atorga la subvenció com si no”, va advertir l'alcaldessa de l'Hospitalet.

Marín no va precisar a què aniran destinats els 30 milions, tot i que va avançar que l'Ajuntament té previst aprovar el mes de març vinent el pla urbanístic “que ha de facilitar la implantació d'empreses”. Una de les actuacions consistirà en la millora del carrer Cobalt com a eix central i l'adequació de les connexions laterals per al pas de vianants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona