Administracions

Croquis de mandat

El govern de Colau presenta una primera proposta genèrica de full de ruta pels quatre anys vinents amb una previsió inversora de 1.660 milions

El document és una amalgama de projectes de BComú, l'oposició i antics governs

Enmig d'un període d'efervescència sobre possibles pactes a l'Ajuntament de Barcelona, i a les portes de la celebració, avui, del ple per avaluar políticament l'estat en què es troba la ciutat, el govern d'Ada Colau va presentar ahir el seu primer esborrany del Programa d'Actuació Municipal (PAM). Les 132 planes del document recopilen els objectius marc del govern de BComú pels propers quatre anys, i que es plasmen en 321 iniciatives i una previsió d'inversió de 1.660 milions d'euros. En paraules del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, la transformació de l'actual model econòmic per poder revertir les desigualtats és el propòsit principal d'aquest PAM, que posa significativament l'accent en la necessitat de millorar els mecanismes de control i participació ciutadana al consistori.

Aquest primer full de ruta de Colau comparteix una característica amb el d'anteriors governs, com és el seu caràcter genèric. Una falta de substància que és expressa i volguda, ja que serà a partir d'ara, quan arrenquin les negociacions amb els altres partits per poder aprovar-lo, que el document anirà guanyant concreció en forma de projectes i iniciatives definits. “Ara s'inicia la que serà la proposta de debò”, va dir Pisarello.

A partir d'aquesta laxitud, doncs, en les 321 iniciatives hi figura una mica de tot. Per començar, hi ha un conjunt de propòsits gairebé eteris, i que són la voluntat de fer un pla de foment de l'educació en valors, afavorir la contrac-tació socialment responsable, fer uns pressupostos transparents o millorar les platges. Un segon gran lot, el més substancial, està format per les propostes més genuïnes de BComú. Aquí hi podem trobar el pla de barris anunciat en la darrera conferència de l'alcaldessa al Col·legi de Periodistes, la compra de 300 pisos buits als bancs, la reducció de les desigualtats en l'accés a l'educació, la posada en marxa del portal de transparència, l'aprovació d'un nou pla estratègic de turisme i l'acollida de refugiats. Tot plegat, però, s'haurà de veure ara en què i com es concreta. Un exemple il·lustratiu. En la seva plana 73, el PAM parla “d'adaptar el cos de la Guàrdia Urbana a les noves necessitats”. Un cop dit el que està per veure, ara és si això pot arribar o no a implicar la desaparició de la Unitat de Policia Administrativa i Seguretat (UPA) de què tant s'ha parlat. I com aquest, hi ha tants exemples com es vulgui.

El Programa d'Actuació Municipal de Colau també beu dels plantejaments d'altres formacions, especialment d'aquelles –les d'esquerres– amb les quals aspira a arribar a un acord per referendar-lo. D'aquesta manera, incorpora la idea de la CUP de fer un mapa sobre les externalitzacions del consistori, o la redacció d'un codi ètic municipal que afecti tots els regidors de la corporació, i que va ser plantejat inicialment per ERC. Igualment, i com ja ha passat abans, el document també fixa com a objectius de mandat projectes o propostes que havien formulat governs anteriors. D'aquesta manera, i a tall d'exemple, es planteja perfilar un corredor verd entre el parc de la Ciutadella i Collserola –Imma Mayol ja en parlava el 2007–, construir un nou centre d'acollida d'animals de companyia, desenvolupar el gran pulmó verd de Tres Turons, promoure l'elecció directa dels consellers de districte i, és clar, unir el tramvia per la Diagonal.

LA FRASE

El pla incideix en l'arrel del problema de la desigualtat i planteja transformar el model socioeconòmic local
Gerardo Pisarello
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de barcelona

Crítiques a l'externalització del procés participatiu

Abans de negociar-lo amb la resta de partits, el PAM serà sotmès al judici d'entitats i veïns perquè hi facin les seves aportacions. El fet que el govern de Colau hagi decidit externalitzar aquest procés participatiu i convocar un concurs –pressupostat en 500.000 euros– per adjudicar-lo ja li ha suposat les primeres crítiques de l'oposició, que ahir va recordar que, fins ara, aquesta tasca l'assumia l'Ajuntament. Al marge d'això, la resta de grups municipals van censurar el contingut inicial del document. “L'aposta en inversions és poruga i poc ambiciosa”, va etzibar Jordi Martí (CiU), mentre que, per part de Ciutadans, el seu portaveu Paco Sierra va inquirir que es vulgui canviar l'estructura econòmica de la ciutat, “que és la que li ha permès sobreviure a la crisi amb millors indicadors que Catalunya i Espanya”. Per Alfred Bosch (ERC), el PAM és massa vague –“el decorat està bé, però darrere no hi ha res–. És com un decorat del Far-West”, circumstància que també posa en qüestió el popular Alberto Fernández Díaz: “És una burla presentar, després de set mesos, un PAM sense concreció ni pressupost”, va etzibar. Per Carmen Andrés (PSC), el pla és “poc valent” i, com a tal, pot deixar en una simple “declaració d'intencions” la voluntat de reduir les desigualtats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona