Administracions

El Barri Vell reclamarà a Ballesta que tornin a tocar les campanes

L'assemblea de l'associació de veïns va acordar ahir demanar a la Generalitat que modifiqui la llei per excloure els campanars declarats béns culturals d'interès nacional (BCIN) de complir la normativa acústica especiament de nit

Organitzaran un gran concert de campanes al mes d'abril

Els veïns de l'associació del Barri Vell de Girona van acordar ahir en una assemblea extraordinària reclamar a l'alcalde, Albert Ballesta, que restitueixi amb caràcter “immediat” el so de les campanes de la catedral de nit. Els veïns responsabilitzen l'Ajuntament de la decisió que es va veure forçat a prendre el Bisbat el 6 de gener passat.

Les accions, però, no acabaran aquí perquè també demanaran al govern de la Generalitat que tramiti una disposició a la llei del patrimoni cultural català segons la qual els campanars declarats béns culturals d'interès nacional (BCIN) estiguin exclosos de complir la normativa acústica. A més, es demanarà que es modifiquin les ordenances municipals, i la mediació del Síndic de Greuges de Catalunya. Finalment, i com a acte reivindicatiu i festiu, es va acordar organitzar un concert de campanes a l'abril, 23 anys després d'un que es va fer amb la participació de 30 campaners.

Josep Quintanas, membre de la junta, ho va expressar de manera clara: “Si les lleis són injustes, doncs canviem les lleis.” L'assemblea, que va omplir de gom a gom la sala del centre cívic Barri Vell-Mercadal, va servir per mostrar que tots els presents –menys una veïna que va dir que les campanes no la deixaven dormir– volen que les campanes tornin a tocar de nit.

El regidor del Barri Vell, Eduard Berloso, convidat per l'associació, es va comprometre a traslladar les peticions a l'alcalde. Berloso va explicar que s'havien fet gestions amb un fabricant de campanes pel que fa a la possibilitat d'amortir el so, però els veïns s'hi van mostrar contraris. Ells volen que tornin a tocar com sempre: uns per tradició o perquè els so els “ajuda a dormir” i d'altres perquè el consideren, a banda d'un so musical i no un soroll, un atractiu turístic.

El front s'amplia

Altres sectors de Girona també es mouen. Ahir, i enmig d'aplaudiments, Josep Quintanas va llegir l'escrit que l'associació de veïns de l'Eixample els va fer arribar i on es deia: “Volem deixar clar que nosaltres pensem que una decisió d'aquesta transcendència només es pot prendre amb el consens dels gironins i gironines, especialment amb aquells que viuen al Barri Vell.” L'entitat, conclou l'escrit, es posa a disposició “per a qualsevol acció que vulguin dur a terme en els propers dies”.

Les claus

Una problemàtica que requereix una visió de conjunt

Joan Trillas

Les campanes de la catedral, per la seva importància històrica, han posat en relleu una problemàtica que no és nova, que és recurrent i que acumula sentències la majoria de vegades a favor dels veïns denunciants i en detriment del pes històric dels repics. Alguns casos, però, s'han solucionat entre els veïns i la mateixa parròquia. Un exemple: el de les campanes de la parròquia de Palau-sacosta. El 1998 els veïns dormien tranquil·lament perquè només sentien els tocs religiosos. Això va canviar amb el nou rector, que va optar per tocar tots els repics. Els veïns de dos blocs, amb uns 120 habitatges en total, segons explica el llavors president d'un d'ells, Romà Monreal, i després d'un informe acústic, van dialogar i es va acordar que de la una de la nit fins a les vuit del matí les campanes no repicarien. L'Ajuntament proposa amortir el so, però els veïns presents a la reunió volen que toquin tal com han tocat sempre. Cal, però, que es busqui l'excepció a la llei, com proposen els veïns? Al Barri Vell i des de fa anys ja no només canta el gall sinó que hi ha sobre la taula moltes altres prioritats, com per exemple acordar un model entre turisme i oci –que no és el mateix–, el descans i la tradició. Però, en el fons, què és tradició?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona