Administracions

Orís dóna ajuts als veïns perquè vagin al dentista, a l'oculista i a l'‘otorino'

L'Ajuntament destina aquest any 20.000 euros a promocionar la salut, amb la subvenció de visites o material

L'import màxim per veí i línia són 50 euros

L'alcalde d'Orís, Arnau Basco, està convençut que amb petits gestos s'aconsegueixen grans canvis. Per promoure la salut bucodental, ocular i auditiva entre els poc més de 300 habitants empadronats que té Orís, l'Ajuntament destinarà aquest any una partida de 20.000 euros –d'un pressupost per al 2016 que ronda els 500.000– a ajudar econòmicament tots els veïns que han de fer una visita a l'especialista o comprar material.

L'únic que han de presentar els sol·licitants és la factura i l'Ajuntament els abonarà el 50% de l'import total fins a un màxim de 50 euros per persona i any (amb un màxim de tres línies d'ajuts). Els comprovants es poden fer arribar fins al 31 de desembre, però la primera resposta ha estat molt positiva. En només quinze dies des que es van aprovar les bases i una setmana després que les gairebé 115 famílies del municipi rebessin una carta informativa, ja s'havien presentat set sol·licituds. “Ens sembla que tindrà èxit”, afirma Basco.

L'alcalde d'Orís justifica aquesta actuació com una manera de donar suport econòmic a tots els veïns. “Tot és populisme si es vol fer populisme, però nosaltres pensem que hem de revertir els diners de tota la gent en iniciatives que serveixin per ajudar les famílies.” “D'alguna manera és retornar els impostos que paguen els veïns en ajudes per al poble i resoldre un aspecte no resolt per la Seguretat Social”, explica. Els tractaments que s'inclouen en la promoció de la salut dental van des d'higiene bucodental o ortodòncia fins a periodòncia, odontopediatria o implantologia, entre altres. El camp de la salut ocular abraça des de visites oftalmològiques fins a l'adquisició d'ulleres graduades de vista o de sol, o de lents de contacte. Finalment, en salut auditiva, les ajudes van per a visites a l'otorinolaringòleg o per a la compra d'aparells de millora auditiva. “Només és una petita ajuda, perquè comprar-se unes ulleres és força més car –reconeix l'alcalde–, però qui més qui menys s'ha de fer unes ulleres al cap de l'any...”

Maria Dolores Rodríguez, de 60 anys, és una de les veïnes d'Orís que aprofitaran la subvenció de l'Ajuntament per fer-se unes ulleres graduades de sol, després de sol·licitar un ajut per al servei bucodental. “Trobo que està molt bé, tot el que sigui un cop de mà a les persones benvingut sigui”, comentava aquest dimarts a les oficines de l'Ajuntament. L'alcalde explica que és una manera de promoure la prevenció mèdica i, en el fons, canvis de mentalitat en la gent. “És una iniciativa arriscada, però la intenció és donar-hi continuïtat durant els quatre anys de mandat”, avança. De fet, la idea va sorgir tot preparant el programa de les eleccions municipals del 2015 i les bases les han creat des de zero, ja que no coneixen iniciatives municipals semblants.

LA XIFRA

115
famílies,
aproximadament, viuen a Orís i es poden beneficiar de les ajudes per a la promoció de la salut.

LA FRASE

D'alguna manera és retornar els impostos que paguen els veïns en ajudes per al poble
Arnau Basco
alcalde d'orís

A favor de l'estalvi energètic i la formació superior

Els ajuts que l'Ajuntament d'Orís dóna per a la promoció de la salut s'afegeixen a dos més que ja es donaven en el camp del medi ambient i de l'educació. Així, el consistori destinarà aquest 2016 una partida pressupostària inicial de 5.000 euros a promoure actuacions a favor de l'eficiència i estalvi d'energia amb tres línies d'ajuts: renovació de finestres i tancaments exteriors, estalvi energètic i implantació d'energies renovables, i instal·lació de sistemes d'aprofitament d'aigües pluvials. Arnau Basco, alcalde d'Orís, recorda que des del 2012, en quatre anys, han concedit més de 60.000 euros, el que ha suposat que “el 50% de famílies hagin fet alguna actuació”.

La partida d'enguany per als ajuts de finalització de postgraus, màsters i doctorats serà de 4.000 euros en total. Unes subvencions que se sumen als ajuts escolars que, des de fa anys i segons l'edat, l'Ajuntament dóna als escolars de 0 a 18 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona