Administracions

Món local

Serveis mancomunats

S'estén l'aposta per l'estalvi als municipis

El 78% d'ens locals de la Catalunya Central usen la central de compres de l'Associació Catalana de Municipis per obtenir productes i serveis a millor preu

El Moianès i Osona és on té més èxit, i el Solsonès, on en té menys

El món local a la Catalunya Central aposta cada cop més per l'estalvi a través de les aliances per fer compres conjuntes. Així ho demostra el fet que, segons les últimes dades de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), el 78% dels ens locals usen la central de compres promoguda per l'entitat municipalista amb l'objectiu que ajuntaments i consells comarcals puguin obtenir productes i serveis a millor preu. Aquesta regió se situa per sobre de la mitjana de Catalunya. Hi ha 147 ens locals, la majoria ajuntaments de l'Anoia, el Bages, Osona, el Berguedà, el Moianès i el Solsonès, que estan comprant a través d'aquesta iniciativa per mancomunar serveis que va néixer el 2008.

La crisi ha fet que molts ajuntaments apostin per estalviar mancomunant serveis, i en menys mesura equipaments. La central de compres és un dels exemples més reeixits, i s'ha convertit en la més utilitzada de l'Estat. Les comarques del Moianès i Osona són les que més hi confien a la Catalunya Central. El rècord absolut el té el Moianès. En aquesta comarca de nova creació el 100% dels ajuntaments s'han adherit a la iniciativa. Els nou municipis que en formen part aposten sobretot per la compra agregada d'electricitat i d'assegurances. Per volum, és la comarca d'Osona la que més municipis aporta a la iniciativa, amb 49 poblacions, que suposen el 98% del territori. L'altra cara de la moneda la protagonitza el Solsonès, que té la presència més baixa a la central de compres. Només cinc municipis hi han confiat.

Les xifres van augmentant, ja que fa un any hi havia 102 ajuntaments que tenien contractada l'electricitat amb l'ACM i ara n'hi ha 124. En el cas de les assegurances, s'ha passat de 49 contractacions a 60. I en el gas natural, de 17 municipis que el tenien contractat amb la central de compres fa un any,s'ha passat a 24 actualment. De fet, aquests tres serveis són els que més atreuen els ens locals, juntament amb el pla de riscos laborals, tot i que en aquest cas s'ha detectat un descens.L'Associació Catalana de Municipis ha donat a conèixer part d'aquestes dades en una sessió al Consell Comarcal d'Osona amb responsables de compres i contractació dels ens locals de la Catalunya Central. En aquest marc, es va destacar que l'administració pública ha de continuar apostant per optimitzar recursos. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca, va afirmar: “Hem de promoure les bones pràctiques en matèria de contractació pública.” Per la seva banda, la delegada territorial del govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, assenyalava: “Al sector públic encara tenim marge de millora, tot i que hem avançat moltíssim”. Per la seva banda, el secretari general de l'ACM, Marc Pifarré, va anunciar que els “propers lots de contractació faran que empreses del territori també puguin guanyar contractes de la central de compres del món local”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona