Administracions

Balaguer vol recuperar el títol de Paeria i els paers

La ciutat els va perdre l'any 1716, quan el rei Felip V va aprovar el Decret de Nova Planta i va imposar les figures dels regidors i els batlles

L'Ajuntament de Balaguer vol recuperar el títol de Paeria i paer en cap que se li va atorgar l'any 1311 i que va perdre l'any 1716, després de la Guerra de Successió. La idea sorgeix de la reivindicació que el Casal Pere III de Balaguer va fer l'any 2014 amb motiu del Tricentenari del 1714 en una conferència de l'historiador Prim Bertran sobre la Paeria de Balaguer. Segons explica el mateix Bertran, “es desconeix quan es crea i quan es perd la Paeria de Balaguer, però es recupera l'any 1311”. Ermengol X va ser el comte que va tornar a concedir aquest títol a la ciutat de Balaguer el 1311 i el va tenir fins a la derrota catalana en la Guerra de Successió i amb l'arribada dels borbons. Va ser aleshores quan el rei Felip V va aprovar el Decret de Nova Planta, arrabassant el títol a la ciutat de Balaguer, i va imposar les figures dels regidors i els batlles als municipis com a representants del rei.

L'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, explica que “el paer era escollit pels ciutadans mitjançant un procés d'insaculació, mentre que l'alcalde era escollit pel monarca, amb la qual cosa volem recuperar aquesta idea d'un procés que va de baix cap a dalt, i no a la inversa”.

A la demarcació de Lleida, només la ciutat de Lleida i la de Cervera tenen aquest títol, amb les figures dels paers i el paer en cap com a representants del municipi en el ple. El consistori balaguerí està en contacte amb la Paeria de Lleida i la de Cervera per conèixer en profunditat els seus casos i per saber com van recuperar el títol, o si el van mantenir després del Decret de Nova Planta, com a excepció. “Hi ha una persona del consistori que s'ha ofert voluntària per a la qüestió i està estudiant les connotacions legals per poder recuperar aquest títol”, explica Vidal. També hi ha converses amb el Museu de la Noguera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona