Administracions

Vilademuls ha d'indemnitzar els amos d'una granja

El TSJC obliga l'Ajuntament a pagar-los 120.000 euros perquè van haver de tancar per una llicència mal donada

El TSJC ha condemnat l'Ajuntament de Vilademuls a indemnitzar amb més de 120.000 euros els propietaris del Mas Vilà, d'Ollers, que van haver de tancar arran d'una llicència que es va donar malament. Contra aquesta sentència ja no es pot presentar recurs.

El consistori va clausurar la granja el febrer del 2011. A l'explotació s'hi criaven uns sis-cents porcs i vaques d'engreix. El motiu que va portar a tancar-la és que la llicència ambiental atorgada per l'Ajuntament estava mal donada, perquè la granja incomplia la distància mínima respecte a l'explotació ramadera més pròxima. El juny del 2007 l'Ajuntament va donar una llicència ambiental a la granja que permetia que l'explotació s'adeqüés legalment a l'activitat ramadera. Aleshores, uns veïns van denunciar que la llicència ambiental s'havia atorgat malament i van portar el cas als jutjats. D'entrada, un jutjat contenciós de Girona va avalar la llicència, però quan el cas es va elevar al TSJC, l'alt tribunal va acabar ordenant el tancament de la granja. El motiu és que, segons el parer del TSJC, la llicència estava mal donada perquè el Mas Vilà no respectava les distàncies mínimes amb l'explotació ramadera més propera. El TSJC va interpretar que el tràmit del 2007 no era una adaptació a la legalitat, sinó l'atorgament d'una llicència nova. I com que s'havia fet malament, va ordenar a l'Ajuntament que clausurés el Mas Vilà. La clausura va suposar que el seu propietari hagués d'enderrocar construccions i coberts, a més d'apagar la maquinària.

Aleshores, els amos del Mas Vilà van presentar un recurs per reclamar que l'Ajuntament els indemnitzés i ara l'alt tribunal els ha donat la raó. La sentència obliga el consistori a pagar 120.087,69 euros als propietaris de la granja. El TSJC estima en part el recurs, ja que no condemna el consistori a assumir els enderrocs, però sí a compensar els propietaris per les pèrdues que els va suposar el tancament. Ara l'Ajuntament té dos mesos per pagar. Si no ho fa, per cada dia que passi hi haurà d'anar afegint interessos.

Preocupació

A l'Ajuntament no saben com s'ho faran, per pagar la indemnització. Sense gairebé marge per l'endeutament i centrats en la inversió per solucionar l'abastament d'aigua, ja han demanat ajuda a la Diputació i la Generalitat. “Haurem de fer un pla de pagament; en qualsevol cas, no deixarem de prestar els serveis”, assegurava ahir l'alcalde, Àlex Terés (CiU), que estava sorprès i molt preocupat per la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona