Administracions

INFRAESTRUCTURES ESPORTIVES

El Palau llangueix

Barcelona rumia què vol fer amb l'emblemàtic equipament de Montjuïc, tancat des de fa més d'un any per motius de seguretat

Les obres per adequar-lo a la llei i donar-hi un ús cultural o esportiu costarien no menys de 2,5 milions

És un espai idiosincràtic
de la Barcelona contemporània, on s'han pogut veure partits de bàsquet, vetllades de boxa, mítings més
o menys arrauxats i concerts d'artistes de la talla de Bruce Springsteen (1981), Frank Zappa (1988) i Nirvana (1994). Però el pas del temps, i sobretot la construcció d'una homogènia xarxa d'equipaments a la ciutat com a conseqüència del boom olímpic, han anat arraconant l'antic Palau d'Esports cap a l'abandonament. Isolat a la falda de la muntanya de Montjuïc, l'espai espera notícies sobre el seu futur, que podria girar a l'entorn d'activitats esportives o culturals. O les dues coses alhora.

El govern municipal d'Ada Colau està immers ara mateix en aquest debat. Les àrees de Cultura i Esports han rebut l'encàrrec de crear una taula conjunta per redactar un projecte de futur per al Palau, de propietat municipal i gestionat per l'empresa pública BSM. Un cop es tingui clar l'ús que s'hi vol donar, tocarà afrontar la reforma d'un edifici que
té mancances estructurals severes. Tant és així que, en una inspecció que hi van fer els bombers i
la Guàrdia Urbana fa poc més d'un any, es va comprovar que no reunia les condicions de seguretat exigibles per celebrar-hi actes de concurrència pública. Per això, està clausurat des d'aleshores.

Arran del tancament, i encara durant el mandat passat, BSM va fer un estudi en què es plantegen tres possibles alternatives de futur per a l'equipament, i que són una base per fonamentar la discussió que ara enceta l'executiu d'Ada Colau. La primera és que s'hi facin espectacles de teatre musical per donar continuïtat a
la darrera etapa, en què
va tenir una programació estable. La rehabilitació per adequar el recinte a aquesta finalitat pujaria a 2,5 milions d'euros. Una segona possibilitat és fer una reforma més profunda que permetés encabir-hi tant competicions i actes esportius com esdeveniments estrictament culturals. Aquesta, a priori, sembla l'opció més interessant per multiplicar la rendibilitat i l'ocupació de l'espai. L'handicap és el cost, ja que obligaria a fer unes obres que no baixarien dels sis milions d'euros. La tercera iniciativa és reconvertir-lo en un palau de gel, una proposta pressupostada en 11 milions i que es va formular en un moment en què la idea de fer uns Jocs d'hivern a Barcelona encara circulava pels salons del consistori.

L'executiu no vol donar pistes sobre quines són les seves preferències. L'únic condicionant és que l'activitat del Palau ha d'estar en sintonia amb la revisió en curs del paper del conjunt de centres culturals de Montjuïc.

LA XIFRA

1.850
espectadors
d'aforament tenia el Palau després de ser reconvertit, l'any 2000, en teatre musical.

Teatre musical, l'últim trajecte

Inaugurat l'any 1955, en els seus inicis el Palau d'Esports va ser una instal·lació dedicada bàsicament a això, als esports. A banda de ser la seu de competicions i finals de diverses disciplines, com ara la final de la copa del Generalísimo d'handbol, l'equipament va ser durant unes quantes temporades el recinte on les seccions poliesportives del Barça, i també les de l'Espanyol, jugaven com a locals. La seva capacitat, més de 6.000 espectadors asseguts, també el va convertir, tot i tenir una acústica més que deficient,
en escenari de diversos concerts en un moment en què el circuit local de sales era més aviat escàs. L'any 2000, l'empresa Focus, l'SGAE i l'hòlding mexicà CIE van tirar endavant l'últim projecte estable que hi ha hagut al Palau d'Esports, que va consistir a reconvertir-lo en un espai dedicat al teatre musical. Després d'una remodelació a consciència, que en va reduir l'aforament a 1.850 espectadors i el va dotar d'un escenari fix completament equipat, el 2002 va néixer el Barcelona Teatre Musical. L'aventura va anar fent, però el 2007 va cessar l'activitat, ja que els números no acabaven de sortir. Des d'aleshores, l'empresa municipal BSM s'ha fet càrrec de gestionar l'espai, tasca que ha consistit bàsicament a llogar-lo per a actes puntuals de format mitjà. D'aquesta manera, en els últims anys, hi hem pogut veure mítings polítics, el festival del Pare Manel i algunes gales dels premis Gaudí de cinema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona