Administracions

Banyoles guanya el Ministeri de Cultura a l'Audiencia Nacional

El tribunal ordena a l'Estat que retorni a l'Ajuntament els 167.000 euros corresponents a una subvenció que li havien retirat fa cinc anys

El Ministeri de Cultura haurà de restituir a l'Ajuntament de Banyoles els 167.000 euros que li havia fet tornar perquè no havia executat dins del termini establert unes obres subvencionades per l'Estat amb aquella quantitat. Una sentència de la secció contenciosa administrativa de l'Audiencia Nacional ha donat la raó a l'Ajuntament de Banyoles, que havia presentat un recurs contra aquella decisió del govern estatal. La sentència és ferma i no s'hi pot presentar recurs. A més, el tribunal estatal estableix que el ministeri haurà de pagar interessos pels dies que tardi a fer efectiu el pagament, així com les despeses del procés. L'alcalde, Miquel Noguer, visiblement satisfet, va anunciar la sentència en el ple municipal d'ahir. “Nosaltres estàvem convençuts que havíem fet les coses bé, però mai se sap...”, havia manifestat prèviament a la premsa.

El cas es refereix a unes obres al Museu Arqueològic Comarcal, inicialment programades per al 2010. El ministeri va concedir a l'Ajuntament una subvenció –comunicada al setembre– amb la condició que les obres estiguessin acabades al desembre. Com que veia impossible complir el termini, l'Ajuntament va demanar una pròrroga, que li van concedir. El ministeri, però, va establir que les obres s'havien de justificar i pagar abans del maig del 2011. El consistori va executar els treballs en tres mesos i deu dies, però va pagar els proveïdors al juny, atenent –va argumentar l'Ajuntament– la llei estatal de morositat. El ministeri, basant-se en una altra normativa –la de subvencions–, va considerar que la justificació s'havia presentat fora de termini i va reclamar la devolució de la subvenció, de 130.000 euros, que sumant-hi els interessos, va resultar ser de 167.000 euros. El febrer del 2015 el consistori va fer efectiu el pagament.

Després de negociar amb el ministeri, el consistori va decidir presentar el recurs a la sala contenciosa administrativa de l'Audiencia Nacional, que és el tribunal que resol els casos d'aquesta mena relacionats amb l'executiu. En la sentència es fa servir el concepte de “proporcionalitat”, argumentant que l'Ajuntament va fer tots els tràmits i les obres de manera ràpida, i que el ministeri no havia donat prou marge perquè es poguessin complir els terminis del pagament als proveïdors.

LA FRASE

Nosaltres estàvem convençuts que havíem fet les coses bé, però mai se sap...
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES

LA DATA

2011
és l'any
en què es van executar les obres subvencionades pel Ministeri de Cultura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona