Administracions

ADMINISTRACIONS

Colau i l'oposició acorden que Vilà continuï com a síndica de greuges local

La proposta per renovar-li el càrrec es ratificarà políticament en el ple de divendres

Fer més visible la institució és la gran prioritat de la candidata

Si d'aquí a divendres no es produeix un tomb monumental dels esdeveniments, Maria Assumpció Vilà té tots els trumfos a la mà per repetir com a síndica de greuges de Barcelona. Després d'una última ronda de contactes que es va produir dilluns, l'alcaldessa, Ada Colau, ha tancat un acord amb el gros dels grups municipals perquè Vilà es mantingui en el càrrec. La seva era l'opció que, ja d'entrada, despertava un major consens polític, tot i que ha calgut un dilatat procés de consultes i negociacions per polir la tria. La proposta perquè l'actual síndica prorrogui el seu mandat es votarà, i amb tota probabilitat s'aprovarà, en el proper ple de divendres.

Amb una llarga vinculació amb el tercer sector tant professional com vital, Vilà exerceix com a defensora dels barcelonins des del 2010. Per calendari, el maig del 2015 tocava renovar aquest mandat, però la coincidència amb les eleccions municipals, i el consegüent relleu a l'alcaldia, ho va trastocar tot. El govern d'Ada Colau va voler donar un altre to al procés d'elecció d'aquesta figura, convocant un procés participatiu obert, no vinculant, perquè la ciutadania es pronunciés sobre els candidats a concurs a ocupar el càrrec. En total van ser cinc. A més de la mateixa Maria Assumpció Vilà, David Bondia –l'opció preferida, inicialment, entre la bancada de Barcelona en Comú–, Àngel Miret –més proper a CDC–, Mercè Molina i Miquel Nadal van completar la terna d'aspirants.

Fins que no es ratifiqui el seu nomenament, el discurs de la síndica és de prudència. S'ha d'anar pas a pas i, en conseqüència, primer ha de ser ratificada. I després ja tocarà desgranar objectius i reptes. Un dels més peremptoris, però, serà el d'acostar la institució als barcelonins. Fer-la més coneguda, en resum. Durant el 2015, la defensora dels barcelonins va fer 3.274 actuacions, de les quals 1.733 van ser consultes i 1.541, queixes. Les temàtiques i qüestions sobre les quals s'ha pronunciat incideixen sobre un amplíssim ventall, que va des dels preus dels serveis funeraris, fins a les taxes de la grua municipal i el dèficit d'habitatge protegit.

Afinar la consulta ciutadana

Si bé la facultat per proposar el nom de la síndica recau en l'alcaldessa –després ha d'obtenir el suport de dues terceres parts del ple–, enguany el govern d'Ada Colau ha volgut assajar una nova fórmula per fer més participatiu el procés. A través del lloc web del consistori, ciutadans i entitats han pogut expressar el seu suport als cinc candidats. La consulta, purament orientativa, va rebre 6.747 aportacions. Maria Assumpció Vilà va ser qui va rebre més suports, 2.594, seguida de David Bondia (2.459). El sistema, però, no ha acabat de convèncer l'oposició. Consideren que la participació ha estat baixa i, alguns, ja parlen d'instaurar una elecció directa pel càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona