Administracions

ÀLEX TERÉS

ALCALDE DE VILADEMULS (CIU)

“Aquí, donar serveis és més costós”

Demana que les administracions tinguin en compte el fet de tenir molts nuclis en un terme molt gran

Assegura que els cal ajuda exterior per cobrir les despeses extraordinàries que han d'afrontar

Voluntariat
Com que amb l'agutzil no en fan prou, la brigada d'obres de Vilademuls és, a la pràctica, l'alcalde, la resta de l'equip de govern i molts veïns disposats a treballar desinteressadament pel poble, segons apunta Terés, que va néixer a Barcelona el 1971 en el sí d'una família originària de Vilademuls.
Déu n'hi do, quins mesos més complicats que està tenint.
No ens avorrim, no. Ens hem trobat amb una sèrie de problemes i els estem resolent com podem.
Podran recuperar a mitjà termini la normalitat en la distribució de l'aigua potable?
Abans que res, deixa'm assenyalar que la tipologia del nostre municipi és complexa. Disposem del pressupost d'un municipi de 830 habitants, però tenim dotze pobles i deu veïnats en 62 km quadrats. O sigui, tenim els recursos d'un municipi d'un o dos nuclis, però en canvi ho hem de repartir entre molts més. Això provoca que la capacitat inversora de l'Ajuntament sigui gairebé inexistent i que el cost dels serveis que hem de donar pràcticament ens cobreixi tot el pressupost. Per tant, quan comencen a passar coses excepcionals, la nostra capacitat de resposta és molt limitada. La xarxa d'aigua l'havien fet els mateixos veïns amb materials subministrats per l'Ajuntament, els tubs són de baixa pressió, no existeixen uns plànols fiables per localitzar fuites, vam haver de tancar un pou contaminat, la capacitat de l'altre més cabalós s'ha reduït a la meitat... Tot ens ha anat en contra. Gràcies a Déu, amb l'ajuda de la Generalitat i la Diputació anem tirant endavant.
Però estan fent servir camions cisterna, no?
Sí, però des que vam aprovar el decret de restricció del consum se'n gasta molta menys i cobrim la demanda amb pocs tancs.
Un altre front que tenen obert és el de la indemnització a una granja per una tramitació irregular.
Estem mirant com podem encabir dins del pressupost els 120.000 euros que hem de pagar. Òbviament, no esperàvem una sentència desfavorable ni d'aquesta quantitat, que per nosaltres són moltíssims diners. Pensa que el pressupost municipal és de 675.000 euros.
Rebran l'ajuda de l'administració?
O ens ajuden les administracions superiors o serà impossible invertir en la millora de la xarxa d'aigua, que és l'objectiu d'aquest mandat. No podem demanar crèdits perquè el nostre nivell d'endeutament està al límit.
Disposen des de fa poc d'un pla general d'urbanisme. Vilademuls continuarà sent un municipi essencialment agrícola i ramader?
Sí. Hi ha lloc també per al turisme rural, que ha de servir per completar els ingressos de la pagesia, un sector que cada dia ho té més complicat. Hi ha certa tendència a complicar la vida dels pagesos, oblidant que, si no fos per ells, municipis com el nostre serien un esbarzer desert. Hem de trobar l'equilibri entre l'activitat dels agricultors i ramaders i el bé comú.
No s'hi preveu indústria?
No. Estem protegits pel pla director de les comarques gironines i no en podem tenir. En canvi, no hi ha limitacions per a les infraestructures: ens passen pel poble l'N-II, l'AP-7, el TAV, l'entrada de la subestació de la MAT i ara faran el gasoducte.
Se senten maltractats per les administracions?
Maltractats no, perquè, com deia, ens estan ajudant. Però sí que demanaria que hi hagués un coeficient corrector en totes les subvencions, que es tingués en compte la superfície i el nombre de nuclis als quals has de donar servei. Com que la majoria de les subvencions es regeixen pel nombre d'habitants, ens trobem que sempre som els que en rebem menys. No és el mateix gestionar dos nuclis que 22. Tots els serveis costen molt més de donar aquí que en un poble que tingui 3.000 habitants concentrats en un nucli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona