municipal
retribucions
El canvi de dedicacions i sou a l'equip de govern de Vic, criticat per l'oposició
Els regidors Antoni Serrat i Susagna Roura cedeixen responsabilitats a Josep Ramon Soldevila
Capgirem Vic i Plataforma Vigatana, contraris al dictamen
Un repartiment diferent de les carteres a l'equip de govern de l'Ajuntament de Vic (PDC, Unió, Reagrupament i PSC) va aconseguir que al ple de dimecres tots els grups a l'oposició s'unissin per mostrar, per un motiu o altre, la seva disconformitat. La modificació de l'acord de ple del 26 de juliol del 2015 de dedicacions, retribucions i indemnitzacions de membres de l'Ajuntament es va aprovar amb l'abstenció d'ERC-Som Vic i Vic per a Tots, i el vot en contra de Capgirem Vic i Plataforma Vigatana.
La regidora i segona tinenta d'alcalde, Susagna Roura, dirigirà (amb un 70% de dedicació) l'àrea de Promoció de la Ciutat. Antoni Serrat (cinquè tinent d'alcalde) portarà l'àrea d'Economia i Serveis, amb una dedicació efectiva del 80% i una retribució anual bruta (a repartir en 12 mensualitats) de 35.200 euros. Roura cedeix Recursos Humans al regidor Josep Ramon Soldevila, el qual també es queda de Serrat les Polítiques d'Igualtat i Ciutadania. Soldevila augmenta a partir d'aquest mes la seva dedicació fins al 70%, un percentatge que es correspon amb una retribució anual bruta de 30.800 euros.
Excepte l'alcaldessa, Anna Erra, amb una dedicació del 95% i una retribució anual bruta de 46.537,65 euros, i de Serrat, tots els altres regidors tenen una dedicació del 70%: Fabiana Palmero (àrea de Territori), Àlvar Solà (àrea d'Alcaldia i Social) i Josep M. Roca (Joves, Esports i Habitatge). Joan Ballana, portaveu d'ERC-Som Vic, va criticar la manca d'informació per aquest canvi i hi va afegir: “Veiem que els regidors que perden competències mantenen el mateix sou; creiem que s'hauria de rebaixar la seva assignació.” Roura va contestar-li: “Es cobra per dedicació, no per matèries; hi passarem la mateixa estona i tenint menys àrees podrem fer més feina.” Joan Coma, portaveu de Capgirem Vic, va aprofitar la discussió d'aquest dictamen per reclamar retribucions que no excedeixin tres vegades el salari mínim interprofessional: “Amb aquests sous s'estan situant en el 10% més privilegiat de la societat catalana.” Coma va dir a Roura: “No qüestionem la vostra dedicació sinó els límits per dalt.” En nom de Vic per a Tots, Arnau Martí va assenyalar que “els càrrecs electes han d'estar ben retribuïts”, però va trobar incoherent que el cinquè tinent d'alcalde tingui més dedicació que el segon. “Si tots els regidors se situessin al 70% de dedicació, hi votaríem a favor”, va subratllar. Per la seva banda, Josep Anglada, portaveu de Plataforma Vigatana, va afirmar que, excepte en el cas de l'alcaldessa, “una dedicació del 50% seria suficient”.
LA XIFRA
LA FRASE
Amb el POUM anul·lat, suspensió d'algunes llicències
La ratificació del Tribunal Suprem de l'anul·lació del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Vic és, segons explicava ahir a aquest mitjà Fabiana Palmero, regidora d'Urbanisme, “una sentència que ja esperàvem i que no ens ve de nou”. De fet, per aquest motiu a principis d'any es va posar en marxa tot el procés per redactar un nou planejament, i es preveu aprovar-ne un avanç i un calendari en el ple de l'octubre. “Hem trigat més a fer l'avanç del POUM perquè hi hem fet més canvis dels que prevèiem, després de veure que la situació demogràfica actual és molt diferent de la de fa uns anys.” Palmero diu que aquesta anul·lació no els farà córrer més del compte: “Tenim pressa però no ho volem fer malament.”
Jurídicament encara hi ha dubtes sobre quin planejament o part d'aquest és el que ara serà vigent: si una part del POUM del 2004 o el del 1981 amb modificacions del 2001. En qualsevol cas, Palmero aclareix que “no vol dir que ara hàgim de desenvolupar aquell model de ciutat”. “Segurament, de rehabilitacions se'n podran fer a tota la ciutat, però en obra nova volem evitar tornar a l'especulació”, remarca. Per això, Urbanisme estudiarà en quins àmbits i punts de Vic s'haurà de suspendre la concessió de llicències (un aspecte que haurà d'aprovar el ple), fet que “no frenarà el desenvolupament de la ciutat”.