Urbanisme

municipal

Les Tres Xemeneies són, per fi, patrimoni protegit

Sant Adrià les declara bé cultural d'interès local

La plataforma que les defensa lamenta que només se n'hagi salvat “la pell” i que s'hagi perdut la resta del conjunt

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha culminat el procés de declaració de les Tres Xemeneies com a bé cultural d'interès local (BCIL). El ple del consistori va ratificar dilluns el tràmit definitiu per blindar-les i impedir que es pugin enderrocar. D'aquesta manera finalitza el procés encetat fa quinze anys quan el col·lectiu Dones de Futur de Sant Adrià va reclamar que les Tres Xemeneies fossin declarades signe d'identitat de Sant Adrià. Tot just aquests dies s'han complert catorze anys de l'obertura del primer expedient de catalogació, que no va arribar a prosperar.

La declaració de BCIL permet només la protecció de les Tres Xemeneies i la sala de turbines de l'antiga central tèrmica, perquè la resta d'elements patrimonials han desaparegut, tal com reconeix el president de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, Roger Hoyos. “Només en queda la pell, el formigó”, es lamenta Hoyos, tot i que celebra que finalment s'hagi aconseguit “la protecció legal”. Des de la plataforma asseguren que continuaran treballant per la memòria històrica i plantegen, juntament amb Dones de Futur, la instauració de la Festa de les Tres Xemeneies un cop a l'any.

Continua, però, la indefinició sobre el futur del conjunt, pendent que es concreti el planejament urbanístic. L'alcalde, Joan Callau, va explicar dilluns al ple que el Consorci del Besòs ha encarregat un estudi per conèixer quins són els costos de manteniment de la instal·lació, però va reiterar que es necessita la implicació de totes les administracions, tal com va fer saber al conseller de Cultura, Santi Vila, en una visita a la ciutat la setmana passada.

LA FRASE

S'ha trigat massa i això ha permès la pràctica desaparició del conjunt, només en queda la pell
Roger Hoyos
Pres. de la plataforma per a la conservació de les Tres Xemeneies

LA DATA

27.9.2002
La primera tramitació
per declarar-les bé cultural d'interès local arrenca però s'acaba arxivant

Desmantellament enllestit

Els treballs de desmantellament de la central tèrmica estan pràcticament enllestits. A hores d'ara només queden dempeus les icòniques Tres Xemeneies i l'edifici de la sala de turbines, que són els elements que es va acordar salvar de l'operació de desballestament per deixar nets els terrenys per a futures operacions urbanístiques. Aquests dies s'estan acabant de treure tots els elements dels pantalans, inclosa la part submarina. Endesa, propietària dels terrenys, va encetar el procés de desmantellament després del tancament de la central, l'any 2011. Ara ja ha començat la segona fase del procés, que consisteix en la descontaminació i regeneració del sòl per deixar els terrenys tal com estaven abans que es construís la instal·lació. Segons el calendari previst, aquest procés podria estar totalment enllestit l'estiu de l'any vinent. A dintre del perímetre de la instal·lació encara hi ha una subestació en funcionament que dóna servei a 50.000 abonats de Sant Adrià de Besòs, Barcelona i Badalona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona