Urbanisme

Les colònies agràries, a protegir

Proposen una protecció urbanística de Sucs, Gimenelles i el Pla de la Font

La delegació a Lleida del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya va fer ahir una taula rodona sobre les colònies agrícoles construïdes durant el franquisme a les terres de Ponent: Sucs, Gimenells i el Pla de la Font, al Segrià, i Vensilló, a la Llitera. El col·legi n'ha fet una ampla feina de recerca i divulgació, el resultat de la qual és una exposició comissariada per l'arquitecta Mercè Bosch que aquests dies s'exposa al col·legi.

Durant el debat, la cap dels serveis d'Urbanisme de la Generalitat a Lleida, Letícia Cortí, va recomanar als municipis actualitzar el seu planejament, amb criteris de protecció “no massa estrictes” però que permetin conservar elements com les tipologies d'estil de les cases dissenyades originalment, sense perdre de vista que els usos i les necessitats actuals dels veïns, així com estudiar la possible retirada dels creixements previstos de fa anys però que no tenen demanda

Abans, l'arquitecta Mercè Bosch va explicar les propostes urbanístiques que es van aplicar en aquests nuclis i la seva evolució: un cas únic a Catalunya i del qual, segons va dir, se'n poden extreure reflexions sobre l'urbanisme rural i les relacions entre arquitectura i natura.

L'historiador Enric Vicedo va ser l'encarregat de situar aquestes colonitzacions en el context històric previ a l'aparició d'aquests nuclis, amb la desamortització dels antics latifundis eclesials. El valor d'aquest patrimoni tenia el risc de ser oblidat pels mateixos habitants, segons va dir l'alcalde de Gimenells i el Pla, Dante Pérez, ja que els colons originals van desapareixent i els joves en molts casos no coneixen prou l'origen i la història del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia