Infraestructures i serveis

Mediona tindrà dues noves estacions depuradores a finals de l'any vinent

La Mancomunitat Penedès-Garraf ja ha començat a redactar els projectes de construcció

La previsió és que les obres comencin entre el maig i el juny del 2017

Després de mesos de negociació, l'Ajuntament de Mediona va aconseguir el mes d'octubre passat els terrenys necessaris per a la construcció de la nova depuradora del municipi, al nucli de Sant Joan, i per a la posada en marxa d'una antiga depuradora que no funcionava al barri de les Cases Noves de Can Pardo, dins del terme municipal. Es tracta d'un projecte que va quedar estroncat durant la dècada dels vuitanta del segle passat i que ara es farà realitat amb un pressupost global d'1,3 milions d'euros, subvencionat per la Diputació de Barcelona i gestionat per l'Ajuntament.

Els tècnics de la Mancomunitat Penedès-Garraf fa unes setmanes que estan treballant en el projecte, i ja n'han començat la redacció. L'objectiu és aprofitar la infraestructura de pretractament de les aigües que ja existeix en aquest moment a l'actual estació de depuració de Sant Joan i completar el servei amb la infraestructura necessària.

La previsió dels tècnics és que les obres, un cop licitades, comencin entre els mesos de maig i juny del 2017 i que estiguin acabades a finals de l'any vinent. La nova depuradora està dimensionada per donar servei a una població d'aproximadament 1.500 habitants i recollirà un cabal diari de 300 metres cúbics d'aigües residuals. Un cop depurada, l'aigua resultant es farà servir, inicialment, per fer tasques de neteja i manteniment de la mateixa depuradora, ja que no està indicada per a altres usos. De fet, si l'Ajuntament la volgués fer servir com a aigua de reg o per a la neteja de carrers, s'hi haurien d'incorporar nous tractaments que no estan previstos en aquest projecte.

Al nucli de les Cases Noves de Can Pardo, es treballarà en una petita depuradora preparada per tractar les aigües d'una població aproximada de 275 habitants, amb un cabal diari de 55 metres cúbics.

L'alcalde de Mediona, el socialista Servand Casas, està molt satisfet amb el projecte, ja que permetrà completar una de les necessitats bàsiques del municipi. Casas va donar les gràcies a tots aquells que l'han fet possible: als tècnics, que han donat prioritat a aquesta necessitat, i als propietaris del celler Agustí Torelló Mata, que han permès dur a terme les expropiacions d'una part dels terrenys per ubicar la nova estació.

La depuració biològica

El sistema de depuració que s'instal·larà a Mediona funciona mitjançant la incorporació de microorganismes, que utilitzen les restes orgàniques com a aliment. D'aquesta manera, es redueix notablement l'ús de productes químics per a la depuració de l'aigua. L'aigua resultant no és apta per al reg ni per a la neteja de carrers, però sí que es pot fer servir per a la neteja de la mateixa depuradora o fins i tot per a incorporar-se als passos de l'aigua de pluja.

El sistema de depuració biològica ha anat millorant i s'ha anat sofisticant en els últims anys fins al punt d'assolir resultats espectaculars. El sistema de depuració d'aigua funciona en diverses fases i es fa combinant el repòs, la decantació, la filtració i la incorporació de productes químics i microorganismes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia