Medi ambient

medi ambient

reciclatge

El govern vol fer pagar més als que reciclin menys

El sistema de pagament per generació també implica bonificacions a aquells que reciclin més

“Hem de canviar els hàbits. Tots tenim responsabilitat”, afirmava ahir a Girona el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, que va insistir que l'objectiu del govern és augmentar la recollida selectiva a Catalunya i que, per aquest motiu, s'està treballant en la nova llei de residus prevista per al 2017. Convençut que qui actualment no recicla és “perquè no vol”, Tost creu que entre les mesures més efectives per treure el ciutadà de la “zona de confort” i instar-lo a reciclar hi ha el pagament per generació. “Hi ha la voluntat d'estendre el pagament”, va dir, i hi va afegir que la brossa “ha de deixar de ser anònima”. En aquest sentit, la idea és “com més recicles, menys pagues” o, a la inversa, qui recicla menys, paga més. En certa mesura, això implica equiparar la recollida de la brossa amb altres serveis, com ara l'aigua o la llum quan no es malbarata i es paga per allò que es gasta.

Fi del bonisme

La col·laboració amb els ens locals és també clau per poder tirar endavant aquestes mesures, sigui amb la incorporació del porta a porta o nous sistemes de reciclatge que permetin la identificació de la brossa mitjançant un xip, un codi de barres o fent que els contenidors s'obrin amb clau, per exemple. “Em preocupa aquest 40% de fracció orgànica que va a parar als abocadors. És una prioritat”, va dir el director de l'ARC, que hi va afegir que a hores d'ara “ja ningú posa en dubte el canvi climàtic” i que el 7% de les emissions de gasos contaminants que es fan des de Catalunya provenen, precisament, de la generació de residus. “La gent ha de prendre consciència que hi ha un control. Són vint anys de campanyes de bonisme”, va concloure el director de l'Agència de Residus de Catalunya durant la seva intervenció a Girona.

LA FRASE

Qui no recicla és perquè no vol. Hem d'anar als no recicladors i, per tant, buscar estímuls
Josep Maria Tost
director de l'agència de residus

LA XIFRA

30,96%
és el percentatge
de recollida selectiva de brossa a les comarques gironines (a excepció de la Cerdanya).

Incidir en la pressió turística a l'Alt Empordà

L'Alt Empordà és la comarca catalana que genera més residus per càpita a causa de la pressió turística –794, 97 kg/habitant/any– i per pal·liar-ho el govern està preparant unes campanyes per promoure que el sector turístic separi millor les deixalles. Una figura clau en aquest sentit són els educadors ambientals, que visitin càmpings, establiments hotelers i restaurants per conscienciar els treballadors de la importància de reciclar bé. De fet, Tost va recordar que molts dels turistes que visiten aquestes zones ja estan acostumats a reciclar al seu propi país, però quan arriben aquí no ho fan.

Si bé l'Alt Empordà és la comarca que genera més residus, segons les dades del 2015, la del Gironès és la que més recicla de la demarcació. En l'àmbit municipal, els municipis gironins que encapçalen el rànquing del reciclatge són Vilablareix –amb un 79% de recollida selectiva neta–, Boadella i les Escaldes (71,73%), Biure (71,33%), Terrades (71,28%) i Celrà (amb un 65,25%). Aquest darrer és el municipi que té més habitants de tots cinc, amb més de cinc mil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia