Medi ambient

afectacions pel temporal

Els estralls de la forta gregalada

Lloret xifra en uns 100.000 euros els danys pel temporal i Sant Antoni de Calonge, en 50.000

La situació d'alerta meteorològica va remetre ahir a la tarda

Nombrosos municipis d'arreu de la demarcació van començar a fer balanç ahir al matí del pas del fort temporal de gregal, que es va anar encalmant a partir de mig matí. Els pitjors estralls, com sol ser habitual, es van produir al front marítim del Baix Empordà i la Selva, especialment a Lloret, Sant Antoni de Calonge i Platja d'Aro, però a l'Alt Empordà aquest cop les crescudes de rieres també van alertar Cadaqués, amb diversos vehicles atrapats que acabaran de retirar en les pròximes hores, i el Port de la Selva.

Ahir a la tarda, els cabals de rius i rieres van davallar progressivament, de la mateixa manera que la intensitat de l'onatge, que es va estabilitzar a l'entorn dels 4 metres d'altura en alta mar. Però tot i així, es va mantenir l'alerta del pla Inuncat a l'Empordà, com a precaució davant possibles incidències de menys gravetat que les registrades al llarg del cap de setmana.

Balanç al litoral

Al passeig de Lloret, segons els càlculs inicials del regidor de Medi Ambient, Jordi Orobitg, el valor dels desperfectes s'acosta als 100.000 euros, amb destrosses en alguns bancs, papereres i una part del passeig descalçat. Molta sorra es va desplaçar des de prop del castell fins a l'escultura de la Dona Marinera.

De bon matí, l'alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, també estimava en uns 50.000 euros la inversió necessària per netejar de sorra el passeig Josep Mundet i retirar la vegetació i deixalles que la gregalada va dipositar a la platja de Torre Valentina. Al migdia, però, les onades ja no superaven els espigons i alguns surfistes aprofitaven la ressaca per practicar la seva afició desafiant els riscos i la fred.

A Platja d'Aro, el temporal va tornar a regirar el front marítim, com ja havia succeït al desembre, quan va caldre una setmana llarga de feina per netejar el passeig. Aquest cop, la sensació és que en l'àmbit urbà hi ha hagut menys destrosses, tot i que a la zona de l'avinguda Mediterrània l'onatge va arribar a trencar una bancada d'obra i fragments del paviment i va deixar al descobert les bases dels fanals que il·luminen la platja. A Palamós, l'Ajuntament va reobrir ahir al trànsit el vial del port, tancat per precaució el cap de setmana entre el port Marina i la pedrera. I a Begur, per posar un altre exemple, la força de l'onatge va provocar alguns desperfectes al moll d'Aiguafreda. A l'interior, en canvi, la pluja va reomplir els arrossars de Pals, pous i aqüífers, i els bisbalencs miraven –i retrataven– el curs ple d'aigua del Daró amb orgull, després de mesos de sequera.

Torna la calma a Cadaqués

A Cadaqués, l'alcalde, Josep Lloret, explicava que la majoria de cotxes aparcats a la riera ja havien estat retirats i només en quedaven set o vuit encara aparcats, que preveien retirar avui. Els bombers encara van haver de treballar per extreure l'aigua acumulada en alguns baixos al carrer Tarongeta, però la situació era molt més tranquil·la que diumenge.

A la ciutat de Girona no hi va haver incidències tot i els talls preventius a la passera de darrere del tanatori i la vigilància de la policia municipal en diferents accessos al llarg del riu Onyar, on molts ciutadans van a passejar el gos. Malgrat això, un veí va estar a punt de quedar atrapat dins d'una furgoneta en intentar travessar la riera de la Resclosa, a Llagostera. Respecte a la neu, ahir només calien cadenes en els dos sentits al coll de Bracons (GIV-5273), en un tram de la vella carretera secundària entre Joanetes i Sant Pere de Torelló. Ahir va nevar testimonialment als punts més elevats del Ripollès i la Cerdanya.

Reunió amb Costes per tancar fronts oberts a l'Estartit

A l'Estartit, una de les zones més exposades a les llevantades, els Griells, va resistir l'embat de les onades de gregal, tot i que l'aigua del mar va tornar a envair algunes zones comunes. Al passeig Marítim i carrers de la zona baixa, en canvi, els problemes per l'aigua embassada van ser els habituals, ja que l'elevat volum d'aigua acumulada fins i tot va fer tallar entre diumenge i ahir al migdia un tram de la C-31 negat entre Ullà i la Tallada.

El delegat de Costes de l'Estat a la demarcació, Jordi Planella, va visitar ahir Torroella i l'Estartit per reunir-se amb l'alcalde, Josep Maria Rufí; el president de l'Entitat Municipal Descentralitzada, Genís Dalmau, i altres representants municipals i de l'Associació Veïnal els Griells. La trobada ja estava prevista al llarg d'aquest mes, però ahir va servir per analitzar diversos problemes del front marítim sobre el terreny, com ara la regressió de la platja dels Griells, la continuïtat del passeig entre la zona i la Pletera o la millora del passeig de la platja Gran, entre altres qüestions. Respecte als Griells, Planella es va comprometre a treballar insistentment perquè s'executi una solució definitiva a mitjà termini. En aquest sentit, Planella va recollir l'estudi tècnic de l'associació per a la recuperació de la façana litoral de la zona, per frenar la regressió de la sorra i garantir la seguretat del passeig. L'alcalde es va mostrar satisfet amb la trobada, després d'encarrilar la solució del Molinet, tot i que admet que la gestió del front marítim de l'Estartit és complexa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia