Administracions

Falcó ultima la seva marxa enmig d'una pugna amb Unió

El regidor convergent a Badalona retira el càrrec de portaveu a l'edil d'Unió, després que aquest vulgui assaltar la presidència

Falcó s'acomiada demà amb un acte on serà present Artur Mas

El líder de CiU a Badalona i actual secretari general de Territori i Mobilitat, Ferran Falcó, s'acomiada aquest mes de la política badalonina. Falcó posarà fi a la seva trajectòria municipal al ple del dia 28 però demà al vespre dirà un “a reveure” a la societat civil, en un acte al Teatre Principal al qual assistirà Artur Mas. Abans de fer un pas al costat i facilitar el relleu a Pere Martínez, haurà de resoldre un nou front obert entre els dos regidors que integren el grup municipal: ell mateix, de l'ala convergent, i Jordi Subirana, representant d'Unió.

Ja fa dies que les dues formacions han iniciat una pugna per la presidència del grup municipal. Històricament, atès el nombre de militants, aquesta responsabilitat ha correspost a CDC, formació que sempre ha encapçalat la llista electoral, mentre que el portaveu del grup ha estat un regidor d'UDC. Ara, aprofitant la marxa de Falcó i el buit de representació de Convergència que es produirà mentre Pere Martínez no assoleix l'acta de regidor, Subirana vol passar per alt les condicions del pacte i, entre altres, adjudicar-se la presidència del grup. Subirana defensa que ell és el número dos de la llista: “És a mi a qui li pertoca assumir el càrrec de president, no a un regidor que ocupava una posició inferior en la candidatura.”

Davant les pretensions de Subirana, que també reclama un dels dos càrrecs de confiança que té el grup (ara en mans de Convergència) i un nou repartiment de l'atribució econòmica del mateix, Falcó ha reaccionat destituint-lo com a portaveu del grup municipal. És un toc d'atenció davant la maniobra de Subirana atès que l'edil convergent, segons fonts del partit, està disposat a restablir la normalitat si el seu company a l'Ajuntament respecta el pacte inicial entre les dues formacions.

Actualment, però, les negociacions entre les parts estan trencades. Subirana recorda que Falcó l'ha destituït quan encara estava negociant amb la direcció del PDeCAT i assegura que de moment no té cap intenció de tornar a asseure's a parlar. Admet que ha demanat la presidència del grup però matisa, un cop cessat, que aquesta demanda “era negociable”. Si les dues parts no arriben a un acord, s'obre un camí ple d'incerteses atès que no existeix cap precedent similar. Fins i tot diferents secretaris municipals consultats per aquest diari discrepen sobre les possibilitats que ara es generen.

Regidor no adscrit

Mentre Ferran Falcó no deixi l'acta de regidor, les decisions estan a les seves mans. Una possibilitat que s'albira és que Subirana passi a ser un regidor no adscrit a cap grup municipal, però no està clar que aleshores pugui formar grup propi. Des de l'entorn de Falcó s'apunta que aquesta nova crisi “no és una qüestió de càrrecs, sinó del que és equilibrat i el que no”. Li recorden a Jordi Subirana que mirar de formar un grup propi a l'Ajuntament “seria faltar al respecte tant als altres grups municipals com a la realitat electoral”.

Les relacions entre els dos edils de CiU no han estat mai fàcils. Sense anar més lluny, a principis de mandat Subirana va intentar trencar el grup municipal, a esquena del seu company a la sala de plens, i el vincle entre els dos regidors es va deteriorar encara més. El trencament del grup no va cristal·litzar. La tensió, ara, és més latent que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona