Cada bagenc genera de mitjana 440 quilos de deixalles l'any
El 2016 continua marcant una tendència a l'alça pel que fa a la generació de residus: són 11 quilos més que el 2014 per persona i any als municipis del Bages
El percentatge de reciclatge se situa al voltant del 40%
Cada ciutadà dels 35 municipis que formen part del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus va generar durant el 2016 una mitjana de 440 quilos de deixalles. Són onze quilos més que fa dos anys, cosa que situa el percentatge de creixement en un 2,5%, segons les dades que ahir va facilitar l'organisme.
D'aquests 440 quilos de brossa, 169 corresponen a la recollida selectiva i són una suma dels diferents contenidors de colors, de les aportacions que els ciutadans fan a les deixalleries fixes i mòbils i del que es recull mitjançant el sistema porta a porta, que dels municipis que formen part del consorci està establert a Santpedor i a Artés (Bages), i també a Santa Maria d'Oló (ara al Moianès). Properament, s'hi podria afegir Navarcles, on la proposta ja va ser aprovada per ple.
La resta –271 quilos– és brossa que va a parar a l'abocador. Això significa que el percentatge de reciclatge està a l'entorn del 38,5%. Fonts del consorci van assegurar ahir que aquesta xifra de reciclatge “es podria enfilar fàcilment fins al 60% o el 70% si es fes la separació de residus correcta a la llar i només arribessin al dipòsit els residus que realment no es poden valoritzar, com ara els bolquers, les compreses, els bolígrafs usats, els fregalls o la pols d'escombrar”. El sistema porta a porta, que obliga el ciutadà a separar en origen, també fa augmentar sensiblement el percentatge de reciclatge –a Santpedor, Artés o Oló és del 70% i el 80% aproximadament.
Amb tot, les mateixes fonts han indicat que el 2016 ha estat marcat per una tendència a l'alça en la generació de residus: la selectiva ha augmentat un 6% en conjunt, però també ho ha fet l'aportació de rebuig a l'abocador –ha augmentat un 2%–. De les diferents fraccions de selectiva, la que més ha pujat durant el 2016 ha estat el paper, amb un augment del 7% respecte a l'any anterior. El vidre ha augmentat un 1%, i els envasos un 3%. En canvi, la fracció orgànica ha disminuït un 1%.
Deixalleries a l'alça
Les deixalleries del Consorci han augmentat un 13% la quantitat de tones recollides i han arribat gairebé a les 16.000. També s'ha incrementat el nombre d'usuaris (un 10%), que s'ha situat en gairebé 150.000 entre les deixalleries fixes i les mòbils.
De les 16.000 tones recollides, 12.300 s'han pogut valoritzar, unes 20 tones s'han destinat al programa de reutilització social, i la resta, unes 3.500 tones, han estat finalment fracció resta que ha anat a l'abocador. És a dir, que el percentatge de recuperació dels residus que s'han portat a les deixalleries ha estat d'un 78%
El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus engloba les 30 poblacions del Bages i cinc més que ara són del Moianès.