Infraestructures i serveis

Les restriccions d'aigua a Vilademuls s'acaben

L'Ajuntament ja disposa de finançament per condicionar dos pous que es connectaran a la xarxa i així es posarà fi a un problema que s'arrossega fa anys, agreujat pel mal estat de les canonades

Les dificultats d'abastament i les restriccions del consum d'aigua a Vilademuls estan a punt de ser història. L'Ajuntament ha aconseguit finalment els diners que li feien falta per al condicionament de dos pous en desús i la seva connexió a la xarxa d'abastament. La tramitació del concurs per a l'adjudicació de les obres, però, encara no està acabada. Tot i això, l'alcalde, Àlex Terés, confia que els serveis tècnics del Consell Comarcal del Pla de l'Estany (encarregats dels tràmits) compliran els terminis, que es podran adjudicar els treballs ben aviat i que aquest estiu la situació s'haurà normalitzat.

Contaminació

Les obres costaran 274.000 euros, dels quals l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) posarà al voltant del 80%. Els pous estan situats als pobles de Vilafreser i Tarradellas. El pou de Vilafreser, el van haver de tancar fa dos anys perquè estava contaminat. Aquest fet, sumat a l'estat precari de la xarxa d'abastament i a la disminució del rendiment del pou de Parets d'Empordà, va provocar que no hi hagués prou aigua per abastir el municipi, que té un extens terme amb dotze nuclis on viuen cap a 900 habitants. Per cobrir part de les necessitats, es van llogar camions cisterna que transportaven aigua provinent de municipis veïns.

Els darrers anys ja s'han anat fent millores a la xarxa –sovint, amb voluntaris del poble, ja que no hi havia pressupost–; les últimes, consistents a fer una connexió entre el dipòsit de Vilamarí i el poble de Galliners. Els treballs van costar 50.000 euros i es van poder fer gràcies a unes subvencions dels departaments de Governació i de Territori i Sostenibilitat.

LA XIFRA

274.000
euros
és el pressupost del condicionament dels dos pous, una quantitat que en bona part pagarà l'ACA.

Negociacions amb l'ACA per un passallís

A banda de la millora de la xarxa d'aigua, l'ACA i l'Ajuntament de Vilademuls han estat negociant els darrers mesos per una altra qüestió: el passallís d'Orfes sobre el riu Fluvià, que han de fer servir els veïns de sis cases de pagès. El pas està fet amb unes canonades i terra compactada (això fa que de tant en tant el riu se l'emporti, com la setmana passada) i l'Ajuntament el voldria fer d'obra. “Com a Vilert”, posa d'exemple l'alcalde. L'ACA s'hi oposa perquè la zona és dins de la xarxa Natura 2000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia