Administracions

Pressió local per canviar la llei estatal de la plusvàlua

Els ajuntaments reclamen que es posi fi a la inseguretat jurídica que provoca la sentència del TC

El PSOE ha entrat una proposta al Congrés

Suposa el 13% dels ingressos directes municipals

Els municipis, sota el paraigua de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), reclamen a l'Estat que mogui fitxa i que modifiqui de manera immediata l'article 104 de la llei d'hisendes locals, el qual regula l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, un tribut municipal conegut com la plusvàlua, per adaptar-lo a la sentència que el Tribunal Constitucional (TC) va fer pública el febrer passat i en què l'anul·la en el cas que la venda de l'immoble no generi guanys. La sentència, però, es referia a un conflicte de constitucionalitat presentat per un jutjat de Sant Sebastià respecte a la llei foral dels territoris de Guipúscoa i, per tant, només té efectes, per ara, allà.

El TC, però, té encara damunt la taula una altra qüestió d'inconstitucionalitat, en aquest cas sobre l'article 104 mateix, que, de fet, és un calc del foral ara anul·lat. Per aquesta raó, els ajuntaments esperen que la sentència del TC vagi en el mateix sentit i, aquest cop sí, anul·li l'impost de la plusvàlua sense guanys arreu. “La pilota és a la teulada de l'Estat, que s'hauria d'afanyar a posar fi a aquesta situació d'inseguretat jurídica que s'ha generat”, expliquen fonts de l'ACM. En aquesta mateixa línia, el portaveu municipal i tinent d'alcalde de Serveis Generals de l'Ajuntament de Terrassa, Alfredo Vega, va més enllà i assenyala que “la sentència del TC afegeix més confusió a un terreny ja complicat en si mateix, perquè diu el que s'ha de fer, però no com s'ha de fer”.

En vista d'aquesta situació, doncs, la majoria d'ajuntaments, tot i defensar públicament que creuen que la norma ha de canviar i denunciar-la per injusta, asseguren que no tenen cap altra opció que complir la llei. En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va comprometre en el darrer ple a estudiar “immediatament com cal procedir” en el cas que el TC es pronunciï contra la plusvàlua. Fonts municipals han assegurat que “la sentència no resol el problema, sinó que el posa damunt la taula”. En la mateixa línia, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Economia i Hisenda de l'Ajuntament de Sant Cugat, Damià Calvet, recorda que els municipis van demanar, a l'inici de la crisi, poder rebaixar la base cadastral, “però l'Estat s'hi va negar”. Sant Cugat, però, sí que va aprofitar l'única escletxa que va deixar el govern estatal i s'ha acollit a una rebaixa lineal –igual per a tothom i no matisada com hauria estat la rebaixa via ponència– del 18% que es va començar a aplicar l'any passat.

El grup socialista al Congrés dels Diputats ja ha presentat una proposició no de llei en què demana que el govern del PP esmeni la llei immediatament. El PSOE, a banda de recordar que ja fa temps que demana aquesta modificació, reclama en aquesta proposta que la solució que es trobi per complir la més que previsible sentència del TC contra la plusvàlua en el cas que no hi hagi guanys, no faci minvar els ingressos dels consistoris. I és que, segons dades del Ministeri d'Hisenda, l'impost de la plusvàlua suposa un 13%, de mitjana, de la recaptació municipal per impostos directes i un 5% de la recaptació total.

84.800 famílies catalanes

Si el TC finalment tomba l'impost, no tothom que l'hagi pagat, però, podrà recuperar els diners. D'entrada, i en espera de la modificació que aprovi el govern, el retorn d'aquest impost prescriu en un termini màxim de quatre anys i, per tant, les vendes anteriors al 2013 ja ho han fet. I no només això: caldrà demostrar, mitjançant una taxació, que l'immoble ha perdut valor, no pas preu. Tot i això, la societat de taxació Tinsa afirma que a Catalunya hi ha 84.800 famílies amb dret a reclamar: 56.100 a la demarcació de Barcelona, 12.300 a Tarragona, 12.000 a Girona i 4.400 a Lleida.

LA DATA

2013
Si l'habitatge
es va vendre abans del 2103, no es podrà reclamar el retorn de la plusvàlua perquè ja ha prescrit.

Exempcions en una llei que no agrada gens

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va explicar en el darrer ple que, vista la llei actual, no poden “fer altra cosa que liquidar l'impost”, però també va indicar que “el govern municipal serà proactiu” a l'hora de “reclamar a l'Estat” el canvi legislatiu i va demanar als partits que treballin en aquesta línia. En tot cas, Barcelona aplica l'exempció en aquest impost a les transmissions dutes a terme com a resultat de la dació en pagament de l'habitatge habitual i a les transmissions que provinguin d'una execució hipotecària o altres figures jurídiques que facin perdre l'habitatge habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia