Medi ambient

Medi ambient

Clam per declarar les pinedes zones d'actuació urgent

El Consell Comarcal proposarà al ple sol·licitar a la Generalitat la declaració per als boscos de pi pinyer afectats per la plaga del ‘Tomicus'

Això implicaria revisar el pla d'actuació i continuar destinant diners a la gestió forestal

El govern del Consell Comarcal presentarà en el pròxim ple la proposta de sol·licitar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat la declaració de zona d'atenció urgent dels boscos de pi pinyer del Maresme. “La ràpida expansió de la plaga del Tomicus i l'increment del risc d'incendis per l'acumulació d'arbres morts obliguen a una intervenció ràpida”, afirma el president de l'ens comarcal, Miquel Àngel Martínez, que hi ha afegit que cal destinar més recursos a la gestió forestal dels boscos per “evitar mals majors”.

Poden ser declarades àrees d'actuació urgent, amb la finalitat de conservar-les i afavorir-ne la restauració, les zones afectades per circumstàncies climàtiques adverses o per incendis, o afectades greument per plagues o malalties, com seria el cas del Tomicus. La declaració de zona urgent s'ha de fer per decret del Consell Executiu, a proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

En la declaració de zona d'actuació urgent, s'hi ha de delimitar el perímetre de l'àrea afectada i s'han de definir els treballs a fer-hi i els terminis d'execució. Això obligaria a revisar el pla elaborat l'estiu passat, en què es van delimitar unes 800 hectàrees de pi pinyer afectades per la plaga, i a partir del qual es va actuar amb uns ajuts extraordinaris per fer la primera actuació, que acaba de finalitzar ara per retirar arbres morts.

Els treballs de la zona d'urgència, segons recull la llei forestal de Catalunya, han de ser duts a terme des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que sempre pot delegar actuacions al territori, sempre que es disposi dels mitjans tècnics i econòmics.

Des de la CUP també s'ha presentat una moció al Consell Comarcal en què es reclama la creació d'una taula multidisciplinària per seguir el tractament de la plaga i elaborar un model de gestió forestal. Els tècnics alerten que, sense prendre mesures forestals, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca.

Aquests temes es tractaran avui en la jornada Canvi climàtic i boscos al Maresme, que ha organitzat el Consell Comarcal per explicar els canvis que afectaran el paisatge i com adoptar mesures, i a la qual assistiran 150 persones entre tècnics, regidors i propietaris.

LA XIFRA

800
són les hectàrees afectades de pi pinyer, segons la primera inspecció, que es va fer l'agost del 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona