Medi ambient

medi ambient

abocadors

L'empresa de Vacamorta reclama més de 40 milions al govern per la clausura

Recuperació de Pedreres SL interposa un contenciós al TSJC per rebre una indemnització pels “perjudicis” econòmics pel tancament de l'abocador, el 2014

L'empresa Recuperació de Pedreres SL, que gestionava l'abocador de residus industrials de Vacamorta, a tocar de Cruïlles, reclama més de 40 milions d'euros al govern de la Generalitat en concepte d'indemnització pel tancament del dipòsit, a finals del 2014, després de les darreres sentències del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i el Suprem contra l'autorització ambiental de la instal·lació.

Des del Departament de Territori han tancat la porta a les reclamacions econòmiques, fins ara per la via administrativa, i l'empresa ha acabat presentant un recurs contenciós administratiu per uns “danys i perjudicis” en què computen una mitjana d'uns 400.000 euros mensuals pel lucre cessant i 35,5 milions més per les amortitzacions pendents de la instal·lació, en què calculen que encara haurien pogut encabir uns 2 milions de metres cúbics addicionals de residus.

Visions confrontades

El gerent de l'empresa, Gustavo Buesa, sosté que la responsabilitat del tancament, a banda de la resolució dictada per l'aleshores conseller de Territori de la Generalitat, Santi Vila, recau en l'administració catalana perquè era la que havia atorgat l'autorització ambiental anul·lada i una altra de posterior.

Des de la Generalitat, en canvi, defensen que la comissió jurídica assessora ja ha emès dos informes contraris a les indemnitzacions reclamades per Recuperació de Pedreres SL, que de moment troben “prematures” fins que es resolguin els plets pendents. Mentrestant, l'abocador roman sense activitat des de principis del 2015, amb els residus colgats sota una capa superficial de terra per motius de salubritat.

LES XIFRES

35,5
milions
reclama l'empresa només per danys i perjudicis, a banda d'uns 400.000 euros cada mes pel lucre cessant.
2
milions
de metres cúbics de residus encara tindrien cabuda a l'antiga terrera, segons càlculs dels demandants.

El buidatge, pendent del parer del TSJC

Al marge dels més de 40 milions que l'empresa reclama per ara als jutjats, la xifra més astronòmica pendent del TSJC serien els 150 milions en què la Generalitat calcula el cost de buidar els més de 2,2 milions de tones dipositats a l'abocador des del 2000. La sentència ordena restituir el terreny al seu estat anterior, amb la Generalitat com a responsable subsidiària. L'administració catalana sosté que és inviable i l'alcalde, Salvi Casas, vol que es faci: “Les sentències hi són per complir-les”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona