Infraestructures i serveis

les inversions de l'estat

Adif, o caixa o faixa

El govern de Girona es troba avui a Madrid amb el president de l'ens per exigir explicacions sobre l'obra al parc Central i celeritat a acabar-la

Els veïns amenacen de tallar les vies del tren si la resposta no els satisfà

Hi ha poca confiança en la resposta que pugui donar Adif

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, i tècnics municipals són avui a Madrid per exigir explicacions als responsables d'Adif sobre les mancances detectades en el projecte –algunes, incomplint la normativa– i per reclamar celeritat en la seva execució. La trobada, convocada a instàncies del govern de la ciutat, respon a la necessitat de modificar el projecte de recuperació d'aquest espai de Girona empantanegat des de fa gairebé nou anys per les obres del TAV.

L'alcaldessa va anunciar en el ple de la setmana passada que sospitaven que Adif estava aturant els treballs, que van començar oficialment el 22 de novembre i que s'havien d'acabar cinc mesos més tard, el pròxim 22 d'abril, i que havien detectat aspectes en el projecte que incomplien la normativa. L'endemà fonts d'Adif admetien el retard que tindria l'obra, però s'excusaven en les millores i adaptacions a la normativa que els havia demanat l'Ajuntament. Ahir, el delegat del govern de l'Estat, Enric Millo, culpava directament l'Ajuntament dels endarreriments [vegeu la plana següent].

Hora de passar a l'acció

Aquest nou entrebanc ha esgotat la paciència dels gironins pel que fa a les obres del sector, fins al punt que cada cop pren més cos la voluntat veïnal de fer accions contundents contra la inacció d'Adif si la reunió d'avui no satisfà les expectatives. Des de la ciutat s'ha plantejat la reunió d'avui com un autèntic caixa o faixa. Si el president d'Adif, Juan Bravo, no dona als responsables municipals arguments que convencin els veïns, la voluntat és anar més enllà del simbolisme de penjar crespons negres cada dia 18 –les obres van començar el 18 d'agost del 2008– a les tanques que envolten la llosa. Aquest pas a l'acció podria ser, d'entrada, tallar les vies del tren, per visualitzar l'afartament pel maltracte rebut, que ara com ara ja es considera un insult a la dignitat dels gironins. La penjada de crespons d'aquest dissabte ja va tenir un altre to respecte als mesos anteriors. L'acte va anar seguit d'una protesta a l'entrada de l'estació del TAV amb pancartes, xiulets i crits en què es reclamava la recuperació immediata del parc.

Confiança nul·la

Si no s'ha fet ja el tall del trànsit ferroviari ha estat per la intercessió del govern municipal, que va demanar als veïns, en una reunió que van mantenir fa una setmana, que esperessin al resultat de la reunió d'avui. Cal dir, però, que en el conjunt de la ciutadania hi ha en general poca confiança que en pugui sortir cap compromís que ara per ara sembli creïble i amb contingut.

Els veïns es van avenir a esperar-se fins avui, però el que no volen és que es freni més la judicialització del conflicte. En aquest sentit, reclamen al govern que dugui de manera immediata als tribunals la llista dels greuges soferts. L'Ajuntament no ha avançat encara si s'accelerarà aquest procés, però si l'endarreriment anunciat retarda durant mesos les obres, això podria fer decidir els responsables municipals. Podria ser el cas si calgués modificar el projecte, circumstància que suposaria refer-lo i repetir el procediment burocràtic d'exposició pública, etcètera. En canvi, si es pot modificar amb un simple annex, la represa de les obres podria ser gairebé immediata.

LES XIFRES

9
anys
farà a l'agost que van començar les encara inacabades obres del TAV a la ciutat de Girona.
5
mesos
havia de durar la fase final de les obres al parc, que ara es tornen a endarrerir. Havien d'acabar l'abril.

L'Estat culpa l'Ajuntament de voler “modificar sobre la marxa”

G. Busquets

Un dia abans de la reunió a Madrid que ha d'aplegar en una mateixa taula Adif i l'Ajuntament de Girona, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo va culpar el consistori de Marta Madrenas de “voler modificar sobre la marxa” la reposició de la llosa del parc Central, un projecte, que segons va ressaltar, “s'està fent tal com tocava”. Enric Millo, que va mantenir una reunió amb el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va defensar, a més, que el projecte d'Adif no inclou cap “il·legalitat”, discrepant de la versió de l'Ajuntament. El consistori gironí defensa que han detectat mancances en el projecte d'Adif al parc Central que, fins i tot, contravenen la normativa municipal. Així, l'informe tècnic subratlla que cal instal·lar reg per a la zona verda, a més de la il·luminació, que ha de ser de led. També s'indica que el projecte d'Adif no inclou cap sistema per recollir les aigües plujanes i que la rampa de les sortides d'emergència té massa desnivell. Enric Millo va insistir que són “canvis sobre la marxa” que vol introduir l'Ajuntament de Girona. “Si aturem el projecte ara per incloure aquestes modificacions no previstes, això provocarà retards”, va declarar. Les obres del parc Central haurien d'estar acabades a l'abril. El retard en la consecució de les obres és un altre dels incompliments que l'Ajuntament vol posar damunt la taula en la reunió a Madrid. A principis de febrer, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es va reunir amb Enric Millo i de la trobada en va sortir el compromís de presentar els greuges d'Adif al delegat del govern espanyol abans de recórrer a la via judicial, una opció que la CUP Crida per Girona reclama a l'alcaldessa Madrenas després de vuit anys d'obres del TAV.

Millo va remarcar que la reunió d'avui la proposa Adif i així va demanar als representants de l'Ajuntament gironí que hi vagin “amb to constructiu”. Enric Millo hi va afegir que la trobada d'avui entre Adif i l'Ajuntament de Girona servirà per posar tots els punts damunt la taula i que s'acabaran “les dues versions contraposades” per poder avançar cap a una solució.

Els principals partits de l'oposició, amb els veïns

lurdes artigas

Els principals grups municipals de l'oposició, ERC-MES i la CUP-Crida per Girona, han manifestat que donen ple suport als veïns i que els seguiran en les accions que decideixin, inclòs el tall de vies. De fet ja són els que hi són en els actes de cada dia 18, junt amb membres dels dos grups de l'equip de govern.

El regidor republicà Martí Terés assegurava ahir que estan “al costat dels veïns prenguin les mesures que prenguin”, però va assenyalar que ja és hora que “la problemàtica se la faci seva tota la ciutadania de Girona”. Terés va subratllar que el parc Central “connecta diferents barris” i que els dèficits de seguretat afecten a tots. “No és normal que l'obra de reposició trigui més temps que l'obra del TAV; és absurd”, va dir Terés. Pel que fa a dur Adif als tribunals, considera que “és possible que durant l'execució que falta surtin més incompliments” i per això veu “més raonable” esperar a compilar-los tots i estudiar-ho jurídicament en conjunt.

La CUP-Crida per Girona ja va demanar “una acció de ciutat contundent” en el ple mateix en què l'alcaldessa va revelar el nou entrebanc. Els cupaires són partidaris de denunciar ara mateix Adif i van considerar “una nova presa de pèl” que aquest ens suspengués la visita que tenien prevista la setmana passada a Girona i hagi de ser l'Ajuntament el que s'hagi de desplaçar a Madrid.

En canvi, Ciutadans ha rebutjat dur a terme “accions contundents” i ha apostat per una reunió a Madrid entre els partits gironins al Congrés i Adif.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia