Medi ambient

Critiquen l'ACA per la riera de Santa Coloma

Riera Viva li reclama que faci complir el cabal mínim i detecta massa pous il·legals

Una plataforma creada recentment, Riera Viva, ha criticat la feina de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en el manteniment de la riera de Santa Coloma, que passa pel municipi i acaba desembocant als estanys de Sils (després d'haver passat per Riudarenes). En un manifest fet públic ahir reclama a l'ACA que faci complir el cabal mínim de la riera.

El manifest es va llegir a la tarda en una taula rodona a la biblioteca Joan Vinyoli, i van assistir a l'acte, entre altres, l'alcalde, Joan Martí (ERC), i Jordi Molist, responsable de captacions de l'ACA. Riera Viva, que ha recollit firmes a través de change.org, exposa que cal “supervisar i controlar l'extracció il·legal d'aigua de la conca fluvial i els aqüífers”.

Una de les integrants de Riera Viva, Anna Freixas, exposa que han detectat massa pous il·legals que treuen aigua dels aqüífers i de la conca. “Són d'empreses i de privats”, assenyala. El manifest demana a l'ACA que faci complir el pla de conques, “que estableix un cabal de manteniment per a la riera de Santa Coloma de 43 litres per segon durant tot l'any”.

Dos punts crítics

El motiu pel qual una quinzena de joves de Santa Coloma, que s'han reunit més d'una vegada al local de La Sega 1640, s'han constituït en una plataforma és perquè han comprovat, alarmats, que la riera cada cop té menys aigua. “Hi ha dos punts crítics, la gorga d'en Vilà i la resclosa del parc de Sant Salvador”, explica Freixas. A la gorga anys enrere la gent s'hi podia tirar de cap i ara l'aigua amb prou feines arriba al turmell.

Els dos últims mesos a causa de la poca aigua de la riera i l'excés de fluor, l'Ajuntament ha hagut de fer un ban per reclamar moderació en l'ús de l'aigua potable, i l'ACA ha accedit a alliberar aigua del sifó del Pasteral a la riera. Per Riera Viva, la solució és un transvasament Ter-Tordera, i vol que se substitueixin “solucions provisionals per solucions més definitives i més lògiques”, diuen en el manifest, presentat amb el lema Volem aigua a la riera, volem vida a la riera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona