Medi ambient

Els cultius de l'Empordà, els més vulnerables al canvi climàtic

L'estudi de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic augura canvis significatius en el sector agroramader perquè els cultius s'hauran d'adaptar a l'increment de temperatura

“Els canvis en els cultius provocats per un increment de la temperatura pot portar a canvis significatius en el sector agroramader.” Així ho destaca l'estudi sobre l'Anàlisi del grau de vulnerabilitat i resiliència dels municipis de Catalunya al canvi climàtic de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic que es va presentar dijous i que analitza onze àmbits concrets davant els efectes de l'escalfament global del planeta. En aquest apartat sobre els cultius, l'informe indica que aquells municipis que tinguin major variabilitat en els seus conreus tindran una capacitat adaptativa més elevada. Aquesta situació va relacionada també amb l'àmbit de l'increment de les necessitats de reg en l'agricultura i la ramaderia, i es consideren “força vulnerables” alguns municipis de l'Alt i el Baix Empordà, seguint la lògica que “es pot suposar que un increment de la temperatura portarà una modificació de les necessitats de reg en l'agricultura”.

En aquest mateix apartat del sector agrari, es destaca especialment que els municipis de la Selva són més vulnerables a un major risc d'incendis en el sector agrari.

El confort

Les capitals de comarca, com ara Girona o Figueres, seran les més vulnerables al risc de confort climàtic per l'accentuació del fenomen d'illa de calor, en l'àmbit d'urbanisme i habitatge davant del perill climàtic d'increment de la temperatura.

En aquest mateix sentit, es destaca que les zones verdes urbanes ofereixen un efecte de dissipació del fenomen d'illa de calor per “l'evapotranpiració de la vegetació” i que els habitatges en bon estat de conservació estan més ben adaptats als canvis exteriors en temperatura. Per tant, s'entén que un municipi amb una major proporció de zones verdes urbanes respecte a la totalitat del sòl urbà i una major proporció d'edificis en bon estat de conservació “tindrà una major capacitat adaptativa davant d'una onada de calor”.

D'acord amb aquestes premisses, l'estudi recull que dins els municipis més vulnerables al risc d'increment de la mortalitat associada a la calor hi ha la plana de l'Empordà.

LES XIFRES

+1,8
graus
d'increment de temperatura al litoral es preveu per a l'escenari del 2031-2050, segons el Tercer Informe de Canvi Climàtic de Catalunya.
+1,9
graus
d'increment de temperatura es preveu a les zones d'interior durant el mateix període.

Influència sobre el turisme i l'energia

Aquest estudi també destaca que un augment de la temperatura pot impactar sobre la gestió de l'aigua a causa de canvis en el patró de la demanda turística.

Segons el treball, els municipis catalans més vulnerables al risc i d'aquest tipus de demanda turística per l'increment de la temperatura se situen principalment als litorals de la Selva, l'Empordà i el Gironès.

Seguint aquest mateix patró, en l'estudi es destaca que el risc d'incendi en els municipis turístics a causa de l'increment de la temperatura se situa principalment a la zona costanera de Girona. El turisme és un dels àmbits estudiats, però també ho és l'energia, sobre la qual es parteix de la premissa que un augment de la temperatura afectarà el sector energètic per una major necessitat de consum de climatització o de l'increment de les pèrdues en el transport energètic a causa d'un menor rendiment de les xarxes amb l'increment de la temperatura.

Segons això, els municipis més vulnerables al risc de canvi en els patrons de demanda energètica se situen a l'est de la demarcació de Girona: Alt i Baix Empordà, Gironès, el Pla de l'Estany i l'est de la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona