Medi ambient

Ja fan la rotonda de Castelló aturada fa un mes pel parc

Ahir es va procedir a talar tres plàtans per fer espai a la rotonda i s'ha actuat en l'espai expropiat al parc de papallones

La Iaeden denuncia “l'afany imparable de la Diputació d'escampar asfalt”

Les obres de construcció de la rotonda a la intersecció de la carretera vella de Castelló d'Empúries a Empuriabrava es van reprendre a finals de la setmana passada, un cop es va certificar l'entesa entre la Diputació i el Departament de Territori per adequar els treballs als requeriments que reclamava el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (PNAE). Precisament va ser el director del PNAE, Sergi Romero, acompanyat per agents rurals, qui va fer aturar les obres ara fa un mes, el 20 de setembre, treballs que la Diputació havia posat en marxa sense haver-ho comunicat al PNAE i sense cap informe ambiental. La Diputació i el parc natural van discrepar inicialment sobre la necessitat que aquest existís. El cert és que les obres es van aturar i que la Diputació va reclamar un informe jurídic als seus tècnics i va consultar a Medi Ambient. El parc natural considerava que l'encreuament és dins del pla especial com a zona de connectivitat i, per tant, aquest requeriment havia d'estar previst en el projecte.

El diputat de xarxa viària de la Diputació de Girona, Carles Álvarez, explicava aquesta setmana que la Diputació havia admès algunes consideracions que s'havien aportat des de Medi Ambient sense concretar quines. Álvarez, a més, va insistir en la necessitat de tenir la rotonda a punt abans de l'estiu vinent. Aquesta intersecció és un punt delicat en èpoques de trànsit. Des del PNAE no es van voler fer declaracions i van remetre's al departament. Des de Territori es va explicar que havien emès l'informe que prenia “mesures correctores”, entre les quals destacava la reducció de les dimensions del giratori, però també d'altres referides a la il·luminació i a l'entorn.

En aquests primers dies de treballs s'ha marcat l'espai que afecta el parc de papallones Butterfly Park Empuriabrava i la màquina hi ha entrat a netejar el solar que quedarà afectat pel giratori. El director del parc lamentava ahir que amb la construcció de la rotonda perd una part del pati. “No sóc contrari que hi hagi una rotonda; sí que ho sóc a les dimensions. Hi ha molts giratoris a l'N-II que són més petits que aquest”, assegurava.

D'altra banda, ahir al matí es van talar tres plàtans. Va caldre fer talls intermitents en el trànsit que van regular els operaris.

Crítiques a la Diputació

Des de la Iaeden-Salvem l'Empordà van denunciar “l'afany imparable de la Diputació d'escampar asfalt en general i d'agredir el ja fràgil sistema de protecció i conservació dels aiguamolls de l'Empordà especialment”. La Iaeden expressava, a través d'una nota, que aquesta era “la tercera vegada que un projecte de la Diputació afectava els aiguamolls en cinc anys”. Des de l'entitat conservacionista es recordava els projectes de “millora” de les carreteres GIV-6102 i GIV-6103, “la primera vorejant la reserva integral dels estanys i la segona travessant-la”. Apuntaven, així mateix, que la “macrorotonda” (té el mateix diàmetre que el giratori principal d'entrada a Empuriabrava) se situa, segons el pla especial del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, “a la zona perifèrica de protecció i connexió, on cal evitar que es produeixin processos d'aïllament i fragmentació derivats de la transformació dels espais naturals”. La Iaeden assegura que la rotonda es fa en un corredor ecològic que uneix els dos polígons del parc.

LA XIFRA

40
metres.
Aquest és el diàmetre de la rotonda que es vol construir, segons denuncia la Iaeden.

LA FRASE

Hem incorporat diverses consideracions que ens han fet arribar des de Medi Ambient
Carles Álvarez
DIPUTAT DE XARXA VIàRIA DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona