Medi ambient

Municipal

Quatre-cents seixanta-cinc vehicles al mig de la Devesa

ocupació Són cotxes, camions, remolcs i caravanes dels firaires que ocupen la Devesa, darrere de les atraccions cens L'Ajuntament vol saber quants n'hi ha per ressituar-los

Se'ls buscarà un nou emplaçament amb aigua, llum i clavegueram

Els interiors de les illes d'arbres de la Devesa de Girona, darrere de les atraccions de fira, estan ocupats aquests dies per un total de 465 vehicles, segons el recompte realitzat per l'Ajuntament. En aquesta xifra s'hi compten tots els vehicles, que inclouen les caravanes on viuen els firaires, els seus cotxes particulars i camions, grues i remolcs de gran tonatge. Les dades les ha recollit el consistori de Girona per tenir un cens actualitzat de l'ocupació que afecta la Devesa —més enllà de les atraccions— durant les Fires de Sant Narcís, a fi de trobar-hi solucions de cara a l'any vinent. La tasca l'està desenvolupant l'àrea de Dinamització del Territori, que té com a regidora delegada Eva Palau. La regidora explica que els pròxims dies es farà una anàlisi acurada d'aquestes dades per poder desgranar el nombre de camions, cotxes, remolcs i caravanes que hi ha, i en el cas de les caravanes, també identificar-ne característiques com ara les dimensions.

Un cop es tingui tot això detallat, es buscarà la manera de ressituar, de cara a l'any vinent, tots aquests vehicles en altres zones de la ciutat, per estalviar al parc urbà la pressió mediambiental que l'afecta –accentuada també per les atraccions i els milers i milers de persones que hi circulen cada període de Fires. A més de comptabilitzar el nombre de vehicles i les seves característiques, s'està analitzant quanta gent hi ha, i si són firaires que tenen la seva residència habitual a Girona o vénen de fora.

De moment, assegura Palau, no tenen clar on es podran situar l'any vinent les caravanes: “Cal estudiar-ho. I no vol dir que tots els vehicles hagin d'anar al mateix lloc. Per exemple, els camions i remolcs, que els fan servir només per portar les atraccions i endur-se-les, poden dur-se a un polígon industrial si és necessari.”

Tot fa pensar que serà més complicat trobar un lloc on posar les caravanes, ja que hauria de ser un espai prou ampli per acollir-les –podrien arribar a ser entre dues-centes i tres-centes, dades encara per confirmar– i amb serveis d'aigua, llum i clavegueram, i que no siguin gaire lluny perquè serà l'habitatge dels firaires, i això podria implicar més cotxes ocupant els carrers de Girona en dies que la densitat ja és molt alta.

El fet de registrar qui és de Girona i qui no, indica Palau, pot ajudar a fer disminuir el nombre de caravanes que caldrà ressituar, ja que qui té pis o casa a la ciutat no cal que visqui durant una setmana a la caravana. Tot i que és Dinamització del Territori qui realitza el cens, el projecte de trasllat es treballa conjuntament amb Paisatge i Hàbitat Urbà. El seu regidor, Narcís Sastre, que qualifica l'operació de “complexa”, indica que també caldrà treballar-ho amb Urbanisme i que també en parlaran amb els firaires.

La brutícia al parc

El fet que totes aquestes persones visquin durant uns dies dins el parc fa que inevitablement, poc o molt, s'embruti. Passejant entre les caravanes es pot veure una mica de tot. Des de qui ho té ben net, fins a entorns plens de brutícia i deixalles. S'aboquen aigües brutes de les màquines de rentar i piques –al parc no hi ha cap sistema de desguàs al qual puguin abocar-les– a través de llargues mànegues que serpentegen des de les caravanes fins a regueres properes on va a parar l'aigua, de vegades barrejada amb sabó o altra brutícia, que s'entolla.

També hi ha firaires que fan servir els arbres per estendre-hi roba, d'altres que acumulen les deixalles al voltant d'un arbre, ben embossades, mentre que en d'altres zones es detecta una major deixadesa en forma de fang, papers i bosses mal llençats.

A l'espera de l'aprovació del pla especial de la Devesa, cada cop és major la pressió veïnal contra els perjudicis que suposa tota aquesta activitat de gran impacte ambiental al parc, i també la vigilància municipal. En aquest sentit, l'Ajuntament ha augmentat les mesures de control aquest any. Per una banda, explica Sastre, s'estan fent més inspeccions per detectar possibles infraccions. Per una altra, a diferència d'anys anteriors, en què, segons Sastre, es netejava un cop s'acabaven les Fires, aquesta vegada es fa una neteja a mitja festa major.

LA DATA

2017
Han d'haver-se ressituat
els vehicles dels firaires, segons el compromís adquirit per l'Ajuntament.

LA FRASE

10
dies
duren les Fires. Els vehicles dels firaires, però, s'hi estan més dies, per les tasques de muntatge i desmuntatge.
Necessitem tenir un cens actualitzat per poder-los ressituar, perquè el darrer té cinc o sis anys
Eva Palau
regidora de dinamització


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia