Medi ambient

metereologia

alerta per nevades

El temporal cobreix de neu el Pirineu, en alerta pel fred

La nevada més abundant dels últims anys deixa gruixos de més de 80 centímetres a les estacions d'esquí lleidatanes

Alerta per la davallada de les temperatures i el risc de gelades aquest dimarts

El temporal que les últimes hores ha afectat el Pirineu ha deixat els gruixos de neu més destacats dels darrers anys en comarques com la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i especialment el Pallars Sobirà, on només ahir va caure fins a mig metre de neu en poblacions al voltant dels 1.000 metres, com és el cas de Llavorsí. Els gruixos de neu van augmentar a més alçada, tot i que el vent, que es va accentuar a partir de la tarda, va rebaixar alguns dels registres a la cara nord. Les estacions d'esquí han estat, novament, les principals beneficiades per una nevada molt generosa, que va superar el metre de neu nova a Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot, Port Ainé i Tavascan. Totes treballen ara per adequar les instal·lacions i els seus accessos i xafar la neu caiguda, que pràcticament assegurarà la temporada fins Setmana Santa.

La cara amable de la jornada la van posar els nens que es van quedar sense escola per la supressió del transport escolar pel mal estat de les carreteres (vegeu peça a part), ja que van poder sortir a jugar i divertir-se amb la neu. No obstant, hi ha preocupació entre els veïns del Pirineu, ja que si es compleixen les prediccions que indiquen una davallada imminent de les temperatures amb l'arribada d'un front siberià, la neu i el paisatge blanc i idíl·lic es podrien convertir avui en un malson, ja que els registres negatius podrien transformar les carreteres en veritables geleres.

Alguns dels gruixos de neu acumulats fins al tancament de l'edició, fora de les estacions d'esquí, són 99 centímetres a Certascan (2.400 metres), 79 al port de la Bonaigua, 53 a Naut Aran, 45 a Llavorsí, 39 a Vielha, 33 a Esterri d'Àneu, 25 a Puigcerdà i 20 a Viu de Llevata.

La situació meteorològica també va provocar incidències a la xarxa viària del Pirineu. La més significativa, el tancament per perill d'allaus del port de la Bonaigua. La nevada també va obligar a circular amb cadenes en més d'una desena de carreteres, que van anar recuperant la normalitat gràcies a la feina de les màquines llevaneu durant tot el dia.

LA XIFRA

704
alumnes del Pirineu
es van quedar ahir sense transport escolar a causa de l'abundant nevada

LA XIFRA

140
centímetres
de neu ha registrat l'estació de muntanya de Tavascan a la cota 1.800 des de divendres passat

Més de 700 alumnes sense classes

Un total de 704 alumnes de les comarques del Pirineu de Lleida es van quedar ahir sense transport escolar a causa de la nevada. El Pallars Sobirà, amb 416 alumnes i 36 línies anul·lades, i l'Alta Ribagorça, amb totes les línies suspeses i 146 escolars afectats, van ser les dues comarques amb més incidència. A l'Alt Urgell la nevada va afectar deu rutes i 86 alumnes, mentre que al Pallars Jussà es van suprimir cinc rutes que van deixar sense classes 56 alumnes. Al conjunt del Pirineu es van haver d'anul·lar 66 rutes de transport escolar. La nevada també va afectar serveis com el de la recollida d'escombraries i el de correus en moltes poblacions del Pallars Sobirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona