Medi ambient

El Parc de les Capçaleres del Freser i del Ter, fora de l'explotació minera

Ho certifica un informe de la Generalitat per valorar la petició per extreure or a la vall de Ribes

La peticionària n'exclou aquesta zona per facilitar el permís

L'empresa que vol extreure or a la vall de Ribes ha renunciat a investigar les zones incloses al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser per reduir l'impacte del projecte i “facilitar” la tramitació de permisos a càrrec de la direcció general de Mines. De les 261 quadrícules mineres afectades pel projecte d'investigació –unes 8.000 hectàrees que pertanyen a sis municipis–, l'empresa ha decidit excloure'n una seixantena, entre les quals hi ha la mina de Saragossa de Queralbs, una de les que inicialment s'havien fixat amb més potencial però que té el nivell més alt de protecció perquè està dins dels límits del parc. Així ho recull a la documentació ambiental que farà arribar aquest divendres al govern.

El responsable de l'empresa, Josep Serentill, subratlla que estan decidits a tirar el projecte endavant i que, veient l'oposició que ha generat al territori, han decidit excloure'n les zones més sensibles perquè no quedi aturat. Un fet determinant ha estat l'informe desfavorable del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, en què se subratlla que l'activitat d'investigació que s'hi vol dur a terme entra plenament en conflicte amb el nivell de protecció de la zona. L'informe es va emetre el novembre del 2016 a petició de la direcció general de Qualitat Ambiental i on s'estableix que hi ha unes 3.000 hectàrees incloses al projecte d'investigació de Serentill que afecten àmbits d'interès comunitari. Arran d'aquest informe, l'empresa Projecte d'Investigació Serentill va demanar una pròrroga de quinze dies per presentar la documentació sobre la restauració ambiental de la zona que els havia requerit la direcció general de Mines de la Generalitat. I el termini acaba avui.

LES XIFRES

261
quadrícules mineres,
unes 8.000 hectàrees inclou la petició inicial del permís d'investigació.
60
quadrícules mineres
són les que s'han exclòs ara, arran de l'informe de la direcció general de Qualitat Ambiental.

Altres zones fora del parc, també sensibles

Una part de les hectàrees afectades pel permís inicial tenen el nivell màxim de protecció, atès que estan dins del parc natural, mentre que d'altres estan protegides per Xarxa Natura 2000, com ara la mina Espinosa de Toses. També es desaconsella afectar zones properes no protegides, com ara la mina de Can Paloca de Ribes , en considerar que durant la investigació i explotació, si es donés el cas, hi hauria una constant circulació de vehicles de gran tonatge que afectarien negativament la fauna i la flora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona