Medi ambient

Medi ambient

Detecten noves espècies de gavines i gavians, a Banyoles

El nou cens d'aus hivernants a l'estany confirma el domini d'aquests ocells, junt amb la fotja, l'esplugabous i l'ànec collverd, tot i que el nombre d'aquests últims ha disminuït considerablement

Els gavians i les gavines, que tantes molèsties causen a la ciutat pel fet que embruten molt, es mantenen com les espècies dominants –quant a nombre– a la zona lacustre de Banyoles. En el cens d'aquest hivern s'han vist 1.154 exemplars de gavià argentat, 302 de gavina vulgar i quatre de gavià fosc i, per primer cop des que el 1995 es va començar a fer el recompte, un gavià caspi i una gavina cendrosa, espècies molt escasses a Catalunya.

Tot i ser les espècies més abundants, en comparació amb l'any passat s'han vist menys gavians i gavines, una circumstància que Limnos (l'associació que coordina el cens) atribueix al vent que va bufar el cap de setmana passat, quan va tenir lloc el cens, en el qual van participar quinze voluntaris.

Menys ànecs

D'altra banda, s'ha detectat un canvi en el nombre d'ànecs a l'estany i rodalia, i en el seu comportament. Dels collverds (els més abundants) n'han comptabilitzat 186, la xifra més baixa dels últims set anys. Una de les causes de la davallada podria ser –especulen a Limnos– la presència de llúdrigues i visons americans, que se'ls mengen. En canvi, han vist més ànecs collverds al tram del Fluvià a la comarca del Pla de l'Estany: 205, el nombre més alt mai registrat. Alhora, s'ha comprovat que, en el cas de l'estany i rodalia, els ànecs es concentren ara a la vora banyolina (el front d'estany i el camí de la Caseta de Fusta). Això es deu al fet –interpreten a Limnos– que en aquest lloc hi ha gent que els tira menjar. Per la mateixa raó se'n veuen cada cop més als recs i a la bassa de la fàbrica Dytsa, a la banda de Melianta. Altres anys –hi afegeixen– els veien sobretot a l'estanyol del Vilar, on darrerament no hi ha ningú que els doni aliment.

A tall d'anècdota, l'associació naturalista ha informat de la presència a la zona de Puigpalter d'un milà reial (un rapinyaire escàs) que porta un emissor per satèl·lit, l'origen del qual no han pogut esbrinar.

LA XIFRA

1.462
gavians i gavines
es van comptabilitzar en el cens elaborat el cap de setmana passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona