Medi ambient

Sant Feliu restaurarà una masia per al tercer centre d'informació de Collserola

L'Ajuntament i el consorci que gestiona el parc hi invertiran prop de 250.000 euros

La masia de la Salut alberga ara un restaurant i una zona de lleure

La masia de la Gleva de la Salut, a Sant Feliu de Llobregat, esdevindrà el tercer centre d'informació i interpretació de Collserola, el primer que la comarca del Baix Llobregat tindrà al parc natural. Ja hi ha un centre d'educació ambiental a la masia de Can Coll, a Cerdanyola, i a la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat, al terme de Barcelona, es troba el centre d'informació i els serveis tècnics del parc. “Ens falta la façana del Baix Llobregat per tancar el triangle que el parc fa a les tres comarques”, assenyala el regidor de Medi Ambient de Sant Feliu, Manuel Leiva. “La idea és que la masia de la Salut albergui aquest centre perquè reuneix tots els requisits, tant per les seves dimensions com per l'accessibilitat des del nucli urbà”, assenyala el regidor de Medi Ambient.

A la masia s'hi accedeix des del carrer Riera de la Salut. Leiva destaca, a més, la centralitat de Sant Feliu, ja que es troba entre Molins de Rei, el Papiol, Esplugues i Sant Just Desvern. “Sant Feliu té sis dels seus 14 quilòmetres quadrats dins del parc, per la qual cosa aquest és un projecte estratègic per a la ciutat”, afirma el regidor.

Per fer possible la necessària rehabilitació, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i l'Ajuntament de Sant Feliu han signat un conveni pel qual les dues administracions es repartiran, a parts iguals, els 276.840 euros que costarà l'obra. “La masia no està per caure; de fet, a la casa hi ha un restaurant, que es mantindrà, però necessita un manteniment profund”, explica el regidor.

Les obres preveuen l'arranjament de la coberta de la masia i la reurbanització del camí d'accés de manera que hi puguin transitar els autobusos. El projecte preveu, així mateix, intervenir a la masia de Can Ferriol, un immoble també municipal que es troba a mig quilòmetre de la Salut. Es consolidaran les façanes i les parets perquè l'edifici no caigui i s'enderrocaran els elements inestables. Aquesta segona masia es vol destinar a un ús social encara per determinar, però que estigui d'alguna manera relacionat amb l'agricultura. La previsió és que aquestes actuacions estiguin acabades abans del maig del 2019. No hi ha encara calendari per adequar la masia com a centre d'interpretació.

LA XIFRA

276.840
euros
costarà la rehabilitació de la masia, una inversió que serà sufragada a parts iguals per l'Ajuntament i el parc.

LA FRASE

La masia de la Salut reuneix tots els requisits per les seves dimensions i per l'accessibilitat
Manuel Leiva
Regidor de medi Ambient de Sant Feliu de Llobregat

Cedida al parc des del 1988

La masia de la Salut data del segle XVI, i en aquesta època era coneguda com el Mas Terròs. Conserva una petita capella dedicada des del segle XVIII a la verge de la Salut, on cada any se celebra un aplec per la pasqua granada. La masia va pertànyer a la família Guerau de la Gleva durant els segles XVI i XVII. Actualment, alberga el restaurant La Salut i una àrea d'esbarjo. La Salut és una de les quatre masies de propietat municipal. L'Ajuntament va cedir la gestió de la masia al Consorci del Parc de Collserola, el 1988, perquè hi creés una zona de lleure a l'aire lliure, hi engegués el restaurant i garantís la conservació i el manteniment del parc forestal. L'Ajuntament aporta cada any 30.000 euros al consorci per a la realització d'aquestes tasques, que inclouen treballs de prevenció d'incendis forestals, de manteniment de la vegetació, de neteja de camins i de reposició d'infraestructures d'ús públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona