Medi ambient

Nous capítols d'escumes a la riera de la Tosca, al Moianès

Diverses veus apunten a possibles abocaments irregulars perquè la brutícia apareix després de dies de pluges

L'ACA recorda que les millores a la depuradora de Moià, que s'iniciaran aquest any, han d'evitar nous episodis

La riera de la Tosca ha tornat a registrar capítols d'escumes que han emblanquinat de valent el curs del riu. La situació no és nova i sobre la taula hi ha diferents fronts oberts. Se sap que la depuradora de Moià està saturada –l'ACA té previst ampliar-la a finals d'any–, però també hi ha veus que alerten que els episodis d'escumes es produeixen sobretot després de dies de pluja, motiu pel qual també agafa força la hipòtesi que les empreses aprofitarien aquests dies per abocar més del que poden. Xarxes socials com ara Twitter o Facebook s'han omplert de fotografies i vídeos que evidencien la brutícia que baixa pel riu. Hi ha imatges de grans extensions d'escumes que les baixes temperatures han deixat congelades.

Un dels darrers vídeos mostra imatges de Monistrol de Calders. Ahir, l'alcaldessa, Sílvia Sánchez, va fer una crida a la ciutadania a fer pinya i a avisar l'Ajuntament quan es detecta un cas d'aquest tipus: “Cal que avisin de seguida per poder fer un seguiment.” Sánchez va explicar que les escumes solen provenir de la depuradora de Moià “perquè les generen els detergents” i va demanar “paciència” perquè, tal com també diu l'ACA, les millores a l'estació de Moià haurien de posar fi als episodis. Però escumes a banda, també va valorar la hipòtesi dels vessaments. Va dir que en diverses ocasions s'han detectat “pujades d'amoni brutals” després de dies de pluja, un fet que atribueix a possibles abocaments directes al riu perquè la depuradora de Monistrol “funciona bé i l'amoni que en surt es nitrifica al cap de tres quilòmetres”. Per això, va indicar que els Agents Rurals “estan avisats i augmenten la vigilància si plou”.

Segons va explicar ahir l'ACA, no s'han hagut d'aturar les captacions d'aigua de boca de Calders i Navarcles per nivells descontrolats d'amoni –tal com va passar el mes de març de l'any passat– perquè “en el transcurs del riu les quantitats d'amoni es van diluint i l'aigua que es capta per al consum humà té ja uns nivells d'amoni dins el que fixa la llei”.

L'organisme també va recordar que les obres a la depuradora de Moià estan previstes per a finals d'any i que, a banda, també hi ha prevista la construcció de la depuradora que sanejarà les aigües residuals de Calders i dels nuclis de la Guàrdia (a Calders) i Vista Pirineu (a Artés) amb un pressupost de 2,3 milions d'euros, unes obres que estan incloses en l'escenari 2016-2021.

LA DATA

4.02.2017
El col·lectiu
La Cosa Nostra organitza avui (Casal de Moià, 11 h) una taula rodona sobre la contaminació de la Tosca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona