Medi ambient

L'Ebre estalvia 1,5 milions anuals en la factura de la llum

Es redueixen en 3.000 tones les emissions a l'atmosfera

L'Agència d'Energia de les Terres de l'Ebre del Copate compleix una dècada teixint una estratègia territorial per implantar un model energètic més sostenible

Més de 3.000 tones menys de diòxid de carboni emeses a l'atmosfera i més d'1,5 milions d'euros anuals d'estalvi. És el balanç que es pot fer de les actuacions de l'Agència d'Energia del Copate (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre) deu anys després de posar-se en marxa.

“Estàvem immersos en una bombolla econòmica i no preocupava la despesa energètica que suposava, tant econòmica com d'estalvi energètic i de contaminació”, assegura el president del Copate, Paco Gas, sobre la creació de l'ens, una dècada enrere.

Analitzar el consum energètic municipal, redactar els plecs per introduir tecnologia més eficient a les dependències municipals i telegestionar el consum energètic són algunes de les iniciatives que desenvolupa l'Agència d'Energia de les Terres de l'Ebre.

A tall d'exemple, l'agència s'encarrega de la comptabilitat energètica de 31 ens públics –amb una facturació anual superior als 4,5 milions d'euros–. Només optimitzant les tarifes i la potència contractada, l'estalvi anual supera els 400.000 euros. Un estalvi al qual s'ha d'afegir un milió més fruit d'accions d'eficiència energètica com ara la substitució de part de l'enllumenat públic, la implantació d'un sistema d'autoregulació en els punts amb més potència i l'adequació dels quadres de comandament.

El canvi climàtic

“Difícilment les administracions poden sensibilitzar la gent si no ho tenen interioritzat, i els nostres ajuntaments cada cop s'ho creuen més”, assenyala el vicepresident del Copate, Francesc Barbero. L'Agència d'Energia promou tallers d'educació ambiental i, en el marc de la marca Reserva de la Biosfera, forma part d'un projecte Life per mitigar el canvi climàtic i adaptar-s'hi. Aquest serà el repte dels pròxims anys, juntament amb la implantació a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

LA XIFRA

429.705
euros
anuals han estalviat amb l'optimització de les tarifes i la potència contractada els 31 ens públics que controla l'agència.

LA FRASE

Difícilment les administracions poden sensibilitzar la gent si no ho tenen interioritzat
Francesc Barbero
Vicepresident del copate

Tortosa, la meitat de consum

A Tortosa, l'Agència d'Energia de les Terres de l'Ebre va auditar l'enllumenat públic i va valorar les ofertes presentades per introduir la figura d'empresa de serveis energètics (ESE). En comparació amb el 2011, la reducció del consum anual des de l'inici del contracte, el 2014, ha estat superior al 50%. L'Agència d'Energia no té en compte els anys 2012 i 2013, quan, per la crisi, es van apagar diversos punts de llum. Entre altres actuacions, es va adequar l'enllumenat als decrets d'eficiència energètica, es va implantar la telegestió i els sistemes d'autoregulació, i es van adequar línies i quadres de comandament. En aquest context, quatre municipis del Baix Ebre (Paüls, Alfara, Xerta i Benifallet) s'han agrupat, a través del Consell Comarcal del Baix Ebre, amb estalvis des del primer dia. De manera individual, no haurien pogut accedir a un contracte d'unes característiques similars al de Tortosa, perquè no tenen prou punts de llum –el municipi amb més punts de llum en té 400.

La de les Terres de l'Ebre és l'única agència d'energia que agrupa quatre comarques. A Catalunya, n'hi ha onze de municipals i disset de comarcals, gairebé totes vinculades als consells comarcals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona