Medi ambient

medi ambient

grip aviària

Detecten un focus de grip aviària en una cigonya als Aiguamolls de l'Empordà

Els agents rurals van trobar morta l'au salvatge

Agricultura immobilitza en un radi de tres quilòmetres tres explotacions, una de les quals és comercial

La cigonya afectada va ser trobada morta pels agents rurals la setmana passada als Aiguamolls de l'Empordà. Arran de la sospita, l'au ha estat analitzada pel Laboratori Central de Veterinària d'Algete (zona de Madrid), i ahir es va confirmar la detecció del virus de la influença aviària d'alta patogenicitat (IAAP), l'H5N8, popularment anomenat grip aviària. Aquesta soca del virus, si bé no es transmet als humans (no s'ha detectat fins ara en humans i el departament remarca que no hi ha risc per a la salut pública), sí que pot tenir repercussions econòmiques importants –si no es prenen les mesures de contenció adients– per la rapidesa amb la qual es pot propagar entre les aus, siguin silvestres o en explotacions.

Per això, d'acord amb la normativa europea vigent, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha activat els protocols previstos en aquests casos, que inclouen mesures com la immobilització de les granges d'aviram en un radi de tres quilòmetres i la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de deu quilòmetres. Fonts del departament indiquen que en el primer radi hi ha tres explotacions, dues d'auto-consum i una de comercial. Segons Joaquim Xifra, subdirector de Ramaderia, els controls que ja s'han efectuats en aquestes explotacions no han detectat cap au infectada. En un segon cercle entorn del focus hi ha 48 explotacions, 24 de les quals serien comercials, i totes són ara també motiu d'un seguiment sense que s'hagi detectat per ara cap més focus. Tot i això, Agricultura destaca la importància de mantenir les mesures de bioseguretat a les explotacions, especialment pel que fa al contacte amb aus salvatges, així com reforçar la vigilància i notificar degudament qualsevol sospita a les autoritats.

Una au migratòria

Pel que fa a la cigonya morta, tot fa pensar, segons el subdirector de Ramaderia, que es tractaria d'una au migratòria (emmarcant-se en la temporada de migració de sud a nord que ha començat) i no pas d'un exemplar dels que tenen identificades al parc. El focus detectat als Aiguamolls és el segon de l'Estat, el primer es va declarar el 12 de gener a Castella i Lleó. En canvi, a altres estats l'alerta ja es va donar fa mesos i del 28 d'octubre fins ara s'han notificat a Europa 781 focus d'IAAP en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges. De fet, segons informa el Departament d'Agricultura, la troballa del cos d'Agents Rurals és resultat del reforç del pla de vigilància de la influença aviària a Catalunya, atesos els brots declarats arreu d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia