Medi ambient

fira d'energies renovables

La 5a Fira de Biomassa de Vic arrenca amb un clam per les energies renovables

La directora general de Forests reivindica, en la inauguració, la necessitat de fer gestió forestal

La mostra combina el vessant comercial amb el formatiu

“Gairebé un 92% de l'energia que consumim a Catalunya la comprem a l'exterior”, i aquesta dependència només es pot acabar si disposem d'un nou model, més sostenible i basat en les energies renovables i alternatives. Així ho va indicar Montse Barniol, directora general de Forests de la Generalitat, en la inauguració de la 5a Fira de Biomassa de Catalunya, que des d'ahir i fins demà es fa al recinte firal del Sucre de Vic.

En un país amb un 64% de superfície forestal (pràcticament més de dos milions d'hectàrees), la gestió de la massa forestal és una necessitat, no només com a conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat, sinó també per aconseguir “la viabilitat de les explotacions forestals”, segons Barniol.

Tant ella com Valentí Junyent, diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient a la Diputació de Barcelona, van apostar per una col·laboració entre el sector públic i el privat per treballar conjuntament. Junyent va dir que en els anys 2016/2017 les línies de subvenció de l'ens supramunicipal han pujat fins a 1,7 milions d'euros. El diputat delegat també va fer èmfasi en l'augment de les instal·lacions de biomassa que hi ha hagut en equipaments públics. “Hi ha una part de la demarcació [on s'inclou la Catalunya Central] que hi creu fermament i una altra que no hi aposta tant”, va dir.

En vies de consolidació

Anna Erra, alcaldessa de Vic, va destacar que aquest municipi té des del 2012 una moció aprovada perquè totes les instal·lacions municipals que es renovin funcionin amb geotèrmia o biomassa: “Des del primer moment va ser una aposta municipal, perquè hem de buscar noves fonts d'energia.” L'alcaldessa va destacar que la fira està “cada vegada més consolidada al sud d'Europa” i “intentem que sigui enriquidora; com a promotors anirem empenyent per innovar i buscar solucions per al planeta”.

En aquesta edició de la fira (ara biennal) participen 87 expositors que ocupen 137 espais. Com a novetats, aquest any s'han convocat els primers premis Biomassa Catalunya i ahir es va fer una jornada per a centres amb estudis forestals. La mostra, oberta a tot el públic, es tancarà demà a les 19 h.

Últim dia de les jornades tècniques

Avui a les quatre de la tarda s'acabarà la segona i última jornada tècnica de la fira, dirigida a professionals. Un dels blocs temàtics que es debatran serà el de la qualitat ambiental: normativa d'emissions (mesures i controls de les calderes de biomassa) i sistemes per reduir les emissions en instal·lacions industrials i domèstiques. L'altre bloc serà el de la seguretat davant el risc d'inhalació de monòxid de carboni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona