Medi ambient

Municipal

Mataró redueix la factura elèctrica amb bons hàbits

La Biblioteca Antoni Comas i l'edifici de Vidre aconsegueixen en sis mesos un estalvi conjunt de 3.000 euros

S'ha aconseguit amb gestos senzills com controlar la climatització i apagar els llums

L'Ajuntament de Mataró ha reduït la despesa energètica de dos equipaments municipals sense necessitat de fer cap inversió i només havent inculcat bons hàbits entre els treballadors i els usuaris. Es tracta de la Biblioteca Antoni Comas i de l'edifici de Vidre, i l'estalvi conjunt aconseguit amb gestos senzills com ara la utilització eficient de la climatització o apagar els llums quan no són necessaris ha estat de 3.000 euros en els primers sis mesos de vigència. Si a l'edifici de Vidre la factura s'ha abaixat un 9,6% en relació amb el mateix període de l'any anterior, a la biblioteca, el percentatge arriba fins al 12,3%. La regidora de Sostenibilitat i Medi Ambient, Núria Calpe (CiU), explica que el govern local té aprovat des del 2015 un pla que preveu un seguit d'actuacions en els equipaments per disminuir el consum i fer-los més eficients, cercant al mateix temps un estalvi econòmic.

La primera mesura va ser monitorar el consum dels espais, i durant els primers mesos les actuacions anaven encaminades a ajustar les potències contractades. Un cop acabada aquesta fase, el juliol del 2016, l'Ajuntament va engegar el primer assaig i va escollir aquests dos equipaments com a primera experiència de bones pràctiques. A banda de formar el personal que hi treballa i de designar una persona responsable per a cada edifici, les accions més importants que es van adoptar van ser el control de la climatització i de la il·luminació. “Es tracta de conscienciar i gastar allò que és imprescindible per al bon funcionament de l'equipament”, defensa Calpe, que recorda que, a banda que l'estalvi obtingut reverteix en les pròpies arques municipals, una part s'inverteix en la millora de l'espai per fer-lo encara més sostenible, i una altra es destina a l'anomenat banc de l'energia per ajudar les famílies més vulnerables i lluitar contra la pobresa energètica. El destí social de l'estalvi, doncs, ha motivat els treballadors a implicar-se en el projecte.

La directora de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró, Sílvia Barragán, explica que el primer que van fer va ser identificar el circuit dels llums de l'equipament i obrir-los i tancar-los per zones en funció de les necessitats. “En alguns moments hi entra molta llum de fora i no eren necessaris”, assenyala Barragan, que considera que aquest canvi d'habits no ha afectat els usuaris. “De fet, ni ho han notat”, hi afegeix. Abaixar la climatització a una temperatura confortable, usar l'ascensor únicament per a casos de persones amb mobilitat reduïda o apagar el llum a la nit quan no hi ha ningú han estat altres mesures de sentit comú que s'han aplicat. “Hem adquirit uns hàbits que ja han esdevingut rutina”, defensa Barragán. Per si amb això no n'hi hagués prou, la biblioteca i tres equipaments més de la ciutat participen aquest mes de febrer en la marató de l'estalvi energètic que promou la Diputació i a la qual també s'han sumat Malgrat de Mar i Pineda a la comarca del Maresme.

La intenció ara és aplicar aquestes bones pràctiques energètiques a altres edificis municipals. “Es tracta que la gent faci petits sacrificis al seu lloc de feina, igual que a casa seva, per estalviar energia”, defensa la regidora Calpe, que recorda que ja hi ha altres espais com ara l'institut Miquel Biada o la piscina municipal que ja van participar en un programa similar que comptava amb el suport de la Comissió Europea.

LA XIFRA

3.051
euros
s'han aconseguit estalviar entre els dos equipaments municipals amb bones pràctiques energètiques.

LA FRASE

Amb aquesta experiència, hem adquirit uns hàbits a la biblioteca que ja han esdevingut rutina
Sílvia Barragan
directora de la biblioteca antoni comas de mataró

Sant Pol estalvia 57.000 euros en l'enllumenat

Sant Pol de Mar ha començat a obtenir els fruits de la modernització del sistema d'enllumenat públic. Segons fonts municipals, el 2016 es va aconseguir un estalvi de prop de 57.000 euros en la factura de la llum dels espais públics. L'alcaldessa, Montserrat Garrido (PDeCAT), destaca que l'aposta del municipi feta el 2014 ha permès “reduir el consum en un 68,3% i disminuir en 146 les tones de CO2 que s'han emès a l'atmosfera”. “Parlem d'una rebaixa en un servei, el de l'enllumenat, que arriba en uns moments en què el preu s'ha disparat”, reflexiona la cap del govern local. Fa tres anys es va adjudicar a l'empresa Electricitat Boquet l'externalització de l'enllumenat públic per a un període de sis anys en què també es farà càrrec del manteniment de la xarxa. L'estalvi en el servei no acabarà aquí. L'Ajuntament ja disposa d'un estudi per començar a aplicar mesures al pavelló esportiu i ha encarregat a la Diputació un segon estudi del camp de futbol. Posteriorment està previst afegir-hi més edificis públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona