Medi ambient

Freixenet dosifica l'adob de les vinyes gràcies a un nou sistema d'imatges aèries

L'anàlisi de les fotografies i els resultats d'unes sondes permet tenir un mapa precís de les necessitats de la terra per ajustar la quantitat de fertilitzant

El grup Freixenet ha estrenat un nou sistema d'adobat de les vinyes que dosifica la quantitat de fertilitzant en funció de les dades que proporcionen les imatges aèries obtingudes amb dron, avioneta o satèl·lit. La companyia va captar les imatges aquest estiu passat per elaborar uns mapes que han permès conèixer el potencial dels ceps. Aquest anàlisi, sumat als resultats d'unes sondes de succió, s'han transformat en un pla d'adobat concís de cada parcel·la, que s'ha introduït als tractors amb un nou sistema de GPS. D'aquesta manera, la terra rep la quantitat exacte d'adob que necessita. El responsable de viticultura de Freixenet, Salvador Escoda, ha destacat que el benefici és doble: “És important ser molt exactes perquè si tirem adob de més el raïm serà de mala qualitat i estaríem contaminant el sol de forma innecessària”.

A escassament quinze dies pel brot dels ceps, el grup Freixenet ha començat aquest dilluns a adobar les vinyes amb un innovador sistema en el sector de la viticultura, localitzant i automatitzant la quantitat de fertilitzant. Després de fer un extens visionat aeri de tots els terrenys quan les vinyes estaven en ple esplendor, ara la companyia ha obtingut uns mapes que indiquen on són els ceps amb més vigor i quins en tenen menys.

Amb l'obtenció d'aquestes dades, l'empresa de serveis agrícoles Cupasa ha elaborat per primer cop un pla de fertilització variable, que s'ha introduït al GPS dels tractors per gestionar unes vàlvules que modulen la quantitat d'adob. Salvador Escoda ha assegurat que aquests canvis són tant sols a nivell de programari, i que no comporten cap modificació en el sistema de treball dels tractoristes, ja que l'ajust de l'adob és “a temps real”.

El responsable de viticultura de Freixenet ha subratllat que la precisió es garanteix per zones d'entre 50 i 100 ceps, que són les que habitualment comparteixen el mateix nivell de vigor. Aplicant l'adob amb exactitud, Salvador Escoda confia que millorarà tant la qualitat del producte com l'impacte mediambiental.

En aquest sentit, ha assegurat que així s'evitarà que el raïm s'engreixi massa ràpid i es podreixi, alhora que no s'estarà abocant adob al sòl de forma innecessària. All mateix temps, Escoda ha assegurat que la millora en el sistema d'adob és especialment important per a aquesta campanya, “perquè la planta ve d'un moment d'estrès per la falta de precipitacions de l'últim any”.

Freixenet ha començat a aplicar aquest dilluns el nou sistema d'adob localitzat i automatitzat a la finca de la Freixeneda, a Mediona, i la previsió és desplegar-lo a les 300 hectàrees de vinyes que el grup té arreu del Penedès. La companyia ha assegurat que la inversió no ha estat costosa perquè el programari és un projecte d'una empresa externa, de manera que el grup s'ha encarregat de desplegar les primeres proves. De cara al proper any, Freixenet confia introduir aquest sistema a la resta de finques que té a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona