Medi ambient

Medi ambient

La neteja pel ‘Tomicus' no s'atura

Els propietaris i les ADF demanen més recursos per frenar la plaga que arrasa les pinedes

Calculen que fins ara s'han netejat unes 140 hectàrees de les 800 afectades

La Generalitat pensa a ampliar la dotació enguany

La feina al bosc no s'atura. Els propietaris dels terrenys afectats per l'escarabat Tomicus continuen aclarint les pinedes per deixar-hi només els arbres sans. Al febrer van acabar els treballs dels propietaris que s'havien acollit als ajuts de la Generalitat, amb una partida d'urgència de 100.000 euros, que s'han de concedir un cop executades les tasques.

“S'ha fet feina de formiga. Podem dir que s'ha pentinat el gat, però s'hauran de netejar els arbres. S'ha de continuar netejant per treure els arbres morts, perquè, si no plou, aquest estiu serà un polvorí”, assenyala Oriol Bassa, de la federació de les ADF del Maresme. Amb les ajudes concedides per la Generalitat i els 85.000 euros que hi va aportar la Diputació, es calcula que s'han netejat unes 140 hectàrees de pinedes, en una zona on hi ha fins a 800 hectàrees afectades per la plaga.

És una actuació mínima per combatre una plaga endèmica que avança imparable al Maresme a causa de la sequera, que, amb l'efecte del canvi climàtic, està debilitant els arbres.

“S'escampa molt de pressa. Ara trobem escarabats fins i tot quan tallem els arbres secs”, explica un dels propietaris forestals, Pep Canals, que alerta del perill que acabin desapareixent la meitat dels boscos de pi pinyer a la comarca si les administracions no hi destinen més recursos. “Ni els privats ni els ajuntaments poden afrontar aquesta inversió, que s'ha de fer amb urgència si no volem perdre aquest pulmó verd que tenim a tocar de Barcelona”, reclama Canals.

Una actuació urgent que també reclamen les ADF. El seu portaveu, Oriol Bassa, entén que s'han de decretar més recursos i tales per avançar en la lluita contra el Tomicus, que a primer cop d'ull ja es pot percebre com ha arrasat moltes de les pinedes que es veuen des de l'autopista que creua la comarca.

Ampliar els recursos

La Generalitat admet que la situació dels boscos maresmencs és preocupant. “Calen mesures a mitjà termini, perquè, amb els efectes del canvi climàtic, s'han de buscar formes de gestió eficients; si no, ho tenim pelut”, reconeixia el director general dels serveis territorials del DARP a Barcelona, Josep Pena. Per això, va assegurar que dins d'aquest any ja s'està valorant mantenir o fins i tot ampliar els recursos per actuar contra la plaga del Tomicus. Pena assistirà la setmana vinent a les jornades del canvi climàtic que ha organitzat el Consell Comarcal del Maresme, i que tindran lloc a Sant Vicenç de Montalt, per tractar amb tècnics i experts en gestió forestal l'afectació del canvi climàtic. La radiografia dels boscos del Maresme la farà Oriol Bassa, que és tècnic de forest del Consell Comarcal.

Excés de fusta

En les aclarides que s'han fet a les finques més afectades pel Tomicus, s'ha de netejar i triturar la fusta morta, que es reaprofita per fer biomassa. “En triturar el pi, salta l'escorça, on viu l'escarabat i on també hi ha les larves, i és quan es mor”, explica Pep Canals, que reconeix que l'excés de fusta que s'ha generat ha acabat saturant el mercat. “Ara es pot triar, i t'exigeixen tallar-la a una mida que ens n'encareix el cost”, explica.

Des de l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, Martí Rossell explica que fins al setembre no deixaran de treballar, ja que, a més de la tala, ara treballen per triturar i assecar la fusta un cop ja triturada perquè tingui el mínim d'humitat possible per destinar-la a fer biomassa. “Com més seca la vens, més cara es paga”, indica el tècnic, que reconeix que caldria fomentar l'ús de la biomassa com a font d'energia, ja que tanta fusta no tindrà sortida al mercat més proper.

Impacte als parcs

Els treballs de neteja també s'han començat a fer en alguns parcs urbans, com el parc forestal de Mataró i el de Can Jalpí, a Arenys de Munt. Aquestes tasques es porten a terme a través d'ajuts de la Diputació destinats a frenar la plaga. Segons explica Martí Rossell, aquest any l'aportació ordinària de 50.000 euros que rebran de la Diputació es destinarà íntegrament a combatre el Tomicus.

A l'aclarida de pins de Can Jalpí, la seguirà la del parc de Can Muntanyà, a Caldes d'Estrac. Abans d'iniciar els treballs, però, els tècnics, a petició del consistori, faran una xerrada informativa als veïns per explicar l'actuació prevista i l'impacte visual que tindrà sobre el turó, ara atapeït de pins malalts, la neteja fins a la torre dels Encantats.

LES FRASES

Podem dir que s'ha pentinat el gat, però s'han de treure els arbres morts perquè tindrem un polvorí
Oriol Bassa
federació adf maresme
Estem preocupats per la situació i estem valorant mantenir o ampliar la dotació
Josep Pena
Director Serveis Territorials Darp barcelona
Fins al setembre no pararem de fer neteja per treure pins i només deixar-hi els sans
Martí Rossell
associació propietaris montnegre i corredor
Si no s'hi posen més recursos, perdrem la meitat dels boscos de pi pinyer. És imparable
Pep Canals
president associació propietaris boscos Maresme

140 inscrits en les jornades del canvi climàtic

La jornada tècnica sobre el canvi climàtic i els boscos al Maresme que ha organitzat el Consell Comarcal el dia 10 de març ja té 140 inscrits, un èxit segons els organitzadors. L'objectiu de la trobada, adreçada a tècnics i polítics, és plantejar actuacions i mesures per prevenir els efectes del canvi climàtic que afectaran els boscos. Els experts aportaran els seus coneixements sobre la propagació de les plagues, la pèrdua de producció forestal i els mètodes per evitar els incendis forestals i les inundacions.

La plaga de l'escarabat Tomicus ha estat un dels primers impactes paisatgístics en una de les comarques forestals més importants de Catalunya, on un 65% del territori està cobert de boscos. Un dels aspectes que es tractaran en les jornades és l'adaptació dels boscos, amb la intervenció de Martí Boada, doctor en ciències ambientals, geògraf i naturalista. Una altra de les intervencions serà la que farà Javier Martín Vide, com a catedràtic del departament de geografia física i anàlisi geogràfica regional de la Universitat de Barcelona. En la seva intervenció, parlarà de com podem aprendre a conviure amb el canvi climàtic i com se'n poden minimitzar els efectes negatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona