Medi ambient

Ventada devastadora al Baix Empordà

Fortes ratxes van fer caure arbres, de matinada, al litoral de Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i Palamós

Hi va haver danys en edificis, vehicles, una línia elèctrica a Calella i l'antena de Ràdio Palamós

Fortes ratxes de vent de component sud van provocar ahir, a primera hora de la matinada, nombrosos desperfectes en municipis del Baix Empordà. Els més greus es van registrar al litoral, amb arbres i branques arrencats, despreniments de façanes o antenes d'edificis i destrosses en terrasses i mobiliari urbà. Al conjunt de la demarcació, els Bombers de la Generalitat van rebre 60 avisos fins que el vent va remetre, ja al matí.

A Palamós, la ratxa de màxima intensitat registrada per les estacions meteorològiques del municipi va assolir els 105 quilòmetres per hora, però veient els efectes no es descartava que s'haguessin format mànegues o remolins en algun instant. Al conjunt del terme municipal van caure molts arbres, com per exemple a l'accés a la població per la C-256, a tocar de la riera d'Aubi, però també a la Fosca i Sant Esteve –on un gran pi va esclafar una pèrgola–, i al cementiri de Sant Joan, on es va tallar al trànsit el vial del port per precaució. A Sant Antoni de Calonge, també es van registrar força destrosses en domicilis i vidres i terrasses trencats en comerços.

A més de les destrosses en edificis, la caiguda d'arbres va arrossegar l'antena emissora de Ràdio Palamós, que només emetrà per internet fins que dilluns comencin a reparar l'estructura doblegada. També hi va haver petits desperfectes en vehicles aparcats per despreniments de cobertes en un parell de blocs al barri de Mas Guàrdies.

Caos a Calella i Llafranc

A Palafrugell, on el cop de vent més fort que es va poder mesurar va assolir els 85 km/h, també es va desprendre un voladís a l'aparcament d'un supermercat i hi va haver caiguda d'arbres i esllavissades de marges, especialment als nuclis litorals de Calella, Llafranc i Tamariu.

L'estampa, al llarg del matí, era de caos a Calella. Les desenes d'arbres caiguts havien arrencat cables elèctrics, i van deixar molts abonats a les fosques. Al migdia, encara eren uns 2.500, fins que es va posar en marxa un grup mòbil de generació elèctrica que va permetre restablir el subministrament a l'entorn de l'avinguda Antoni J. Rovira, que es va aconseguir reobrir cap a les 14 h un cop retirades les restes vegetals i de cablejat elèctric malmès.

A Llafranc, els estralls més greus es van concentrar al passeig Cipsela, on les obres de reurbanització havien deixat desprotegides les arrels dels arbres, en espera de refer-hi la vorera. Aquesta circumstància va afavorir que caiguessin sis pins, dos dels quals sobre la terrassa coberta i la façana de l'hotel Llafranch. L'altre punt calent van ser els accessos a la muntanya de Sant Sebastià, tallats fins al migdia, quan es van acabar de retirar els troncs que hi barraven el pas.

Ensurts al passeig ganxó

A Sant Feliu de Guíxols, els efectes més greus es van concentrar al passeig, on dos grans pins caiguts van deixar fanals trencats i un cotxe esclafat. Un cop de vent també va arrencar el teulat de fusta d'uns lavabos a la platja, algun senyal de trànsit i parts del sostre de la nau annexa a la sala Las Vegas, però en ser de matinada ningú va prendre mal. L'alcalde, Carles Motas, va explicar que havien decidit tallar el lateral del passeig dels Guíxols fins dilluns, en haver-hi risc que es desprenguessin més teules d'un bloc, i van decidir talar dos pins que no havien caigut però evidenciaven risc. Els quatre arbres van ser substituïts ahir mateix.

A Platja d'Aro, amb arbres retirats a s'Agaró i Politur, i l'interior de la comarca, els problemes van ser menors. Però, per exemple, a la deixalleria de Santa Cristina d'Aro també va caure algun arbre.

LES XIFRES

105
quilòmetres per hora
van assolir les ratxes de vent ahir, de matinada, en un dels punts d'observació de Palamós.
85
quilòmetres per hora
es van arribar a registrar en una estació meteorològica de Palafrugell.
2.500
abonats
van estar sense subministrament elèctric fins ahir al migdia a Calella, per desperfectes en línies.
60
avisos
van rebre els Bombers de la Generalitat al conjunt de la demarcació durant l'episodi de fort vent i pluja.

Calamarsada a l'Alt Empordà i, demà, més vent

E.A

A la resta de la demarcació, el més destacable de l'episodi tempestuós de la matinada van ser els gruixos de neu nova caiguts al Ripollès –38 centímetres a Núria– i la Cerdanya, i una pluja generalitzada però benèvola. Durant el dia, els ruixats van donar una treva, però a mitja tarda una forta tempesta va escombrar l'Alt Empordà d'oest a est, amb una calamarsada tan intensa que va deixar l'AP-7 coberta de blanc i va fer necessària la intervenció de màquines llevaneus. La predicció oficial del Servei Meteorològic de Catalunya, però, alerta que el vent tornarà a bufar amb molta força a partir de demà, dilluns, a la tarda, amb ratxes de gregal i tramuntana al Pirineu, Prepirineu i l'Alt Empordà, amb intensitats que oscil·laran entre 6 i 8.

Previsió marítima

Pel que fa a l'estat de la mar, l'SMC també va publicar un avís per mala mar a tot el litoral de la Costa Brava, amb onades que podien superar els 2,5 metres d'altura –maregassa–.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona