Medi ambient

medi ambient

contaminació

La mobilitat genera el 46% d'emissions de CO2 a Girona

L'Ajuntament va presentar ahir un pla d'acció que inclou 44 accions per mitigar o adaptar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle

L'objectiu és reduir-los fins a un 42% d'ara al 2030

La mobilitat motoritzada genera actualment el 46% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a la ciutat de Girona, i es converteix així en el principal factor d'emissions a l'atmosfera. La xifra suposa un significatiu increment respecte al que passava el 2009, en què el transport suposava el 39% del total d'emissions. Aquest increment percentual referma la convicció del govern de la ciutat en l'extensió de mesures per reduir l'ús dels cotxes dins de Girona: la creació d'aparcaments dissuasius, l'extensió de la xarxa pedalable, el creixement de la Girocleta i la creació d'itineraris segurs per als joves per arribar als centres escolars sense haver de necessitar que els hi duguin en cotxe.

Un pla d'acció pel clima

“La ciutat de Girona té unes dimensions que permeten perfectament anar d'una punta a l'altra –menys a alguns dels seus extrems– en qüestió de quinze o vint minuts caminant”, va recordar ahir l'alcaldessa, Marta Madrenas. Va dir-ho en el marc de presentació del pla d'acció per al clima i l'energia sostenible de Girona (PAES). Un projecte amb el qual s'aspira a reduir un 42% les emissions de gasos d'efecte hivernacle al municipi d'ara fins al 2030, segons va explicar el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre. “Es tracta d'un pla ambiciós però realista que s'ajusta a les capacitats de l'Ajuntament”, va considerar. Tot i això, va recordar, la disminució de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle ha de comptar amb l'activa participació ciutadana. El pla consta en total de 44 accions en dues línies genèriques. 27 per a la mitigació del fenomen i 17 d'adaptació a la realitat. Entre les primeres –algunes ja s'han iniciat els darrers anys– hi ha la contractació d'electricitat verda a l'àmbit municipal (es fa des del 2014), la instal·lació de cobertes verdes en equipaments municipals, el canvi de làmpades d'incandescència per a llums led als semàfors, la implementació del pla de mobilitat urbana, la generació d'energia renovable i la substitució de calderes de gasoil en equipaments municipals per biomassa o gas natural. Sastre va avançar que pròximament es canviarà la caldera de l'escola Carme Auguet per una de biomassa i que s'estudia recuperar turbines ja existents per aprofitar l'aigua per generar electricitat. Entre les accions d'adaptació destaquen la redacció del pla director de clavegueram, l'actualització del pla d'onada de calor, la formalització dels processos de seguiment i alerta per ozó i al·lèrgens, la redacció del pla de verd i la millora de la infraestructura verda urbana.

Canvis dels darrers anys

Si l'emissió dels vehicles ha crescut la darrera època no passa el mateix amb el total global d'emissions a la ciutat. Des del 2005 s'han reduït un 5% les emissions globals. La xifra es valora com a positiva, però s'admet que no arriba al 20% que tenia per objectiu la ciutat per al 2020: “Ho hem de tenir en compte, i corregir els errors del passat.” Madrenas va destacar la importància que té per al seu govern impulsar aquestes mesures, i va considerar que, a part de millorar la qualitat de vida actual i per a d'aquí a deu anys, es tracta també de “protegir les generacions futures i salvaguardar els seus drets. Va considerar, a més, que negar avui en dia el canvi climàtic “és una irresponsabilitat greu.” El pla, va dir, no és una declaració d'intencions, “que també”, sinó “un recull d'accions concretes i possibles”.

LES XIFRES

0,2
graus
per dècada ha pujat la temperatura de Girona des de 1950. Plou un 11% menys a la primavera i un 60% a l'estiu.
5
per cent
s'ha reduït l'emissió total de gasos d'efecte hivernacle a la ciutat des de l'any 2005.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona