Medi ambient

Medi ambient

Poda feta a mida

Argentona fa un salt endavant en la poda dels arbres amb un nou sistema adaptat a les necessitats de cada exemplar

El model, implantat aquest any, és pioner a la comarca

El nou sistematambé persegueix que cada arbre pugui definir la seva estructura

Argentona ha canviat el model de poda dels arbres del municipi. A grans trets, se substitueix el tipus de poda tradicional per un altre que té en compte les necessitats específiques de cada individu. Això permet aplicar a cada exemplar els mètodes més adients per mantenir la seva salut de manera personalitzada. Aquest sistema, pioner al Maresme, s'ha començat a aplicar aquest mateix any i també es pretén aconseguir que sigui el mateix arbre el que defineixi la seva pròpia estructura.

Per elaborar aquesta nova metodologia, el consistori argentoní es va posar en mans del biòleg Josep Selga, que ha estat assessor a l'hora de materialitzar el nou pla de poda. “Hi ha arbres que, per la circumstància que sigui, s'han de podar, però n'hi ha d'altres que no, cosa que fa que no sigui necessari aplicar els mateixos criteris a tots els exemplars”, va manifestar el biòleg, que hi va afegir que “si un arbre es poda sense sentit es corre el perill que a la llarga no es pugui autoregular”. Selga va explicar que “la finalitat és corregir els errors i tocar menys els exemplars”, i canviar així el model generalista que fins ara s'aplicava per fer la poda a Argentona. El biòleg i assessor va comentar que “l'objectiu final és que d'aquí a uns quatre anys la majoria de les necessitats de poda estiguin cobertes, i serà llavors quan es podran fer actuacions puntuals de manteniment en els exemplars”. Finalment, Selga va remarcar que, ara per ara, Argentona és l'únic municipi del Maresme que ha optat per implantar aquest nou model de poda.

Per la seva banda, el regidor d'Espai Públic d'Argentona, Salvador Casas (PSC), va subratllar que amb aquest sistema “es persegueix la funció biològica i ecològica dels arbres, deixant de banda aspectes com l'estètica”. “Hem passat de la poda convencional a fer una gestió de l'arbrat públic”, va subratllar el regidor, que va recordar que s'ha fet formació específica als treballadors que duen a terme aquest servei. Casas va manifestar que el nou pla de poda formarà part d'un document més ambiciós: el pla director de l'arbrat d'Argentona, que parteix d'un estudi de l'estat actual dels arbres del municipi. “Aquesta radiografia ens ha d'ajudar a repensar quina tipologia d'arbrat és la més adient en funció dels carrers i de l'espai”, va dir el titular d'Espai Públic, que va mostrar la intenció de poder conjugar “la salut dels exemplars amb les queixes dels veïns pel que fa a les al·lèrgies i els insectes”.

Aquest primer diagnòstic sobre les diverses espècies d'arbres que hi ha a Argentona ha posat de manifest algunes dades, com per exemple que al municipi hi ha un total de 2.596 individus distribuïts en 32 espècies diferents. D'aquestes, més de la meitat tenen menys de vint representants, i són els plàtans els més nombrosos. De fet, només aquesta espècie suposa el 52,6% del total de l'inventari, seguida a molta distància pel til·ler. En aquest aspecte, l'estudi posa en relleu la necessitat que cap espècie superi el 10% de l'inventari.

Finalment, una altra de les dades que revela el document és el fet que hi ha un alt percentatge dels carrers arbrats que no disposen de voreres amb l'amplada mínima (2,5 metres) per tenir-hi un exemplar, i això fa que es generin despeses elevades per al manteniment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona