Medi ambient

medi ambient

presons

En marxa la depuradora que permet l'ampliació de la presó de Mas d'Enric

El nou equipament també dona servei a diverses urbanitzacions del Catllar, una reivindicació històrica del municipi

S'hi han invertit 2,1 milions d'euros

La peça imprescindible per a la posada en marxa a ple rendiment de la presó de Mas d'Enric, la nova depuradora del Catllar, ja està enllestida. El conseller de Territori, Josep Rull, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, van inaugurar ahir l'equipament de sanejament d'aigües, que, a banda de ser l'element clau que permet que des d'aquesta primavera el centre penitenciari estigui doblant la seva ocupació, satisfà també una reivindicació històrica de l'Ajuntament del Catllar. Així, la nova depuradora ajudarà a resoldre en part la manca d'un sistema de sanejament de les aigües residuals de la població.

Causa de retard

La construcció d'aquesta depuradora, que ha suposat una inversió de 2,1 milions d'euros, era de fet una de les actuacions que el consistori catllarenc havia posat com a condició a canvi de la instal·lació, dins del seu terme municipal, del centre penitenciari que ha substituït l'antiga presó del centre de Tarragona. Els problemes d'endeutament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'any 2011 van obligar, però, a ajornar l'actuació i endarrerir, com a conseqüència, l'obertura de Mas d'Enric, que no es va poder posar en marxa fins al mes de novembre del 2015.

Ho va fer llavors amb un sistema de sanejament provisional que va obligar el Departament de Justícia a limitar-ne la capacitat a la meitat, uns quatre-cents interns. La finalització, aquesta primavera, de la depuradora definitiva, ha permès posar en marxa el “pla de racionalització i modernització del sistema penitenciari”, tal com va explicar ahir Mundó, que inclou el tancament de la presó Model i el trasllat de nous interns a Mas d'Enric, on actualment ja hi ha uns cinc-cents interns i arribarà als 800 al setembre. “És una demostració que una presó és també una oportunitat per al territori”, va subratllar també el conseller de Justícia.

Solució complexa

Pel que fa a la contrapartida municipal, la depuradora donarà també servei a onze urbanitzacions del complex terme municipal del Catllar, que té 30 nuclis separats. “Estem treballant per connectar les urbanitzacions que és possible ja connectar”, va detallar l'alcalde, Joan Díaz. Molts dels nuclis, de fet, encara no disposen de la xarxa necessària per connectar-s'hi i caldrà esperar-se a la seva construcció.

La solució definitiva del sanejament d'aigües del Catllar dependrà, però, de la construcció de dues depuradores més: una a la part est del municipi que podria acabar-se a l'estiu, i una altra per al sector entorn del camp de golf, que encara no té calendari.

LA FRASE

En els propers anys invertirem 16 milions al Tarragonès, amb la creació de set noves depuradores
Josep Rull
Conseller de Territori

LA XIFRA

5.543
habitants
es beneficiaran de la depuradora, entre interns de la presó i veïns d'urbanitzacions del Catllar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona