Medi ambient

medi ambient

Sabadell s'afegeix als ecologistes i vol protegir el parc natural del Vallès

El consistori buscarà l'aliança de tots els municipis afectats per adreçar-se a Diputació i Generalitat i blindar l'espai

Aposta per senyalitzar els camins

Sabadell aposta perquè es creï un parc natural protegit a l'espai agroforestal entre les dues cocapitals vallesanes, Castellar del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Matadepera. Se suma així a la iniciativa proposada per l'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (Adenc) –amb seu a Sabadell– i el Grup per la Protecció dels Espais Naturals a Terrassa (Gpnat), dos grups ecologistes vallesans amb el suport d'associacions veïnals i entitats excursionistes, entre d'altres. Abans de l'estiu, Sabadell vol fer una reunió en una taula de treball amb tots els municipis afectats per tal d'aconseguir “una protecció supramunicipal”, explica el tinent d'alcalde, Joan Berlanga. D'aquesta manera, podran fer un projecte comú que després es traslladi a la Diputació i la Generalitat, perquè “es blindi l'espai” d'amenaces com el quart cinturó. “És un element de sentit comú, o el protegim o ens el mengem”, assegura el regidor de Sostenibilitat.

Difusió del patrimoni

Segons el president de l'Adenc, Abraham Mas, l'objectiu és donar a conèixer un espai que forma part del patrimoni natural del Vallès i que té un alt valor ambiental i ecològic. “Volem crear el parc natural Grípia-Ribatallada”, explica, i que tingui una protecció equivalent a la que té Collserola o el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, ja que actualment només disposa de dues proteccions especials però d'àmbit local. Mas assegura que l'espai agroforestal ha tingut diversos problemes històrics com la construcció d'un camp de golf o la fragmentació per diferents infraestructures. Per aquest motiu, des de fa un any es treballa perquè l'espai sigui respectat i reconegut i que es pugui gestionar i ordenar. En les entitats tenen diferents objectius com ara promocionar l'activitat agrària, fer projectes de camins que en permetin l'accessibilitat, aconseguir la limitació de grans projectes “artificials” com el golf, implicar-hi els veïns, gestionar els torrents i les rieres o fer permeables totes les infraestructures que el divideixen. Després de la ventada del 2014 el consistori va encarregar a l'Adenc un estudi per veure-hi les conseqüències que demostra inicialment, segons Mas, la riquesa de l'espai.

A Sabadell, a banda d'intentar treballar amb altres municipis, portaran a la junta de portaveus una moció per avançar en la connectivitat entre les cocapitals, com ja s'ha fet a Terrassa.

LA FRASE

És un element de sentit comú. O protegim l'espai agroforestal o ens el menjarem
o
Joan Berlanga
Tinent d'aLcalde i regidor de Sostenibilitat

LA XIFRA

5
són els municipis
veïns a la zona agroforestal que les entitats volen protegir i a la qual volen donar rellevància.

Camí rural per unir les dues ciutats

Una de les propostes dels grups ecologistes que aviat començarà a prendre forma és la de crear un camí o camins rurals senyalitzats per unir a peu o amb bicicleta Sabadell i Terrassa. Segons Abraham Mas, es podria aprofitar el voral de l'N-150 o del ferrocarril, per exemple, però també altres itineraris que ja funcionen. “Volem facilitar que un veí del barri de Can Llong pugui arribar sense traves en uns trenta minuts a Terrassa”, afirma el regidor, Joan Berlanga. Els dos portaveus reivindiquen que es tracta d'un corredor ecològic entre els parcs naturals de Sant Llorenç del Munt i el de Collserola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona