Medi ambient

patrimoni natural

La Diputació compra l'espai natural de Sant Miquel del Fai

La finca té un alt valor natural i patrimonial, i s'adquireix per 1,3 milions a la propietat privada que l'ha gestionat fins ara

Se'n vol potenciar l'ús públic i l'accés lliure dels visitants i es tancarà temporalment per fer-hi millores

La Diputació de Barcelona compra l'espai natural de Sant Miquel del Fai, que actualment és de propietat privada, per 1,3 milions d'euros. Un cop l'adquisició estigui feta, l'administració té l'objectiu de recuperar el conjunt patrimonial i natural per potenciar-ne l'ús públic i l'accés lliure a tots els visitants. Per fer-ho, caldrà tancar l'espai temporalment per fer-hi millores.

El conjunt arquitectònic i natural és propietat, des de l'any 1990, de l'empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL. La Diputació de Barcelona va anunciar el 2014 que tenia intenció de comprar l'espai, situat entre el Moianès i el Vallès Oriental. Fonts consultades per aquest diari, però, afirmen que diverses complicacions –una de les quals, la negociació del preu– han fet endarrerir fins a tres anys la compra, que s'ha fet oficial aquesta setmana. Amb aquesta adquisició, les 70,5 hectàrees de finca que inclou aquest espai natural passen a ser de titularitat pública. L'objectiu de la Diputació és recuperar el conjunt patrimonial i natural –d'un alt valor– per potenciar-lo com un espai obert d'accés lliure per als ciutadans. L'administració vol fer-hi algunes millores i restaurar els monuments i els serveis al visitant. Segons les mateixes fonts, aquest tancament es faria passat l'estiu per fer-lo coincidir amb l'època de menys afluència de turistes. S'està negociant qui en portarà la gestió, però sembla que ho faria directament la Diputació.

L'espai de Sant Miquel del Fai està situat entre els municipis de Bigues i Riells (on hi ha les coves i el monestir), Sant Feliu de Codines (de qui depèn la carretera d'accés) i Sant Quirze Safaja (on pertanyen l'espai natural, la roca, el salt d'aigua i l'ermita). El conjunt està inclòs en el pla especial del medi natural i del paisatge (PEIN) dels cingles de Bertí i també està protegit com a Xarxa Natura 2000. Inclou un important patrimoni monumental amb el conjunt del monestir, els edificis de l'església romànica de Sant Miquel (documentada des del segle X), la casa Prioral del segle XV i l'ermita de Sant Martí (del segle XII).

L'alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà, ha assegurat: “El fet que s'ho quedi la Diputació és el millor que ens podia passar.” Guixà també explica que, paral·lelament, s'està treballant en un pla d'usos de l'espai.

LA DATA

2014
la Diputació
ja va mostrar interès en l'adquisició de l'espai natural, situat entre el Vallès Oriental i el Moianès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona