Medi ambient

Cemex defensa l’extracció d’argila a Ulldecona

La cimentera nega una espoliació de terres fèrtils i d’oliveres monumentals i recorda que la recuperació dels terrenys va més enllà de la legalitat

Extreu prop de 111.000 tones d’argila l’any

Cemex extreu anualment vora 111.000 tones dels terrenys que explota a Ulldecona (Montsià): una dotzena d’hectàrees a la zona coneguda com la Ferradura I, d’on surt un dels complements necessaris per a la fabricació del ciment. Aviat s’afegiran onze hectàrees a l’espai Ferradura II.

La plataforma Salvem lo Montsià ha denunciat públicament una espoliació de terres fèrtils i d’oliveres monumentals i la cimentera hi ha respost. El director d’operacions de Cemex a Catalunya, Francisco Iniesta, nega les acusacions i hi afegeix que s’està anant més enllà de la legalitat per recuperar els terrenys: “Reservem les oliveres del terreny i les tornem a replantar una vegada ja hem fet el treball d’extracció perquè el paisatge sigui igual o, alguns cops, millor del que ens hem trobat.” Segons Cemex, la mortalitat és inferior al 5% i així també s’actua a la capa vegetal i s’aconsegueix la recuperació amb més rapidesa.

En aquest sentit, la cimentera, que justifica l’extracció per la proximitat a la fàbrica d’Alcanar, nega que s’hagin tocat oliveres mil·lenàries. “No tenim ni un sol exemplar d’arbre catalogat, centenari o mil·lenari”, recorda Iniesta, que assegura que sí que hi ha “mitja dotzena” d’arbres de certa envergadura en un terreny que s’ha renunciat a explotar.

Sobre la proximitat de la futura zona d’explotació al poblat ibèric de la Ferradura, Cemex assegura que és a una distància “suficientment allunyada” per no actuar amb mesures especials de protecció.

En aquest context, l’empresa estudia proposar a l’Ajuntament d’Ulldecona la construcció de marges de pedra en sec mitjançant convenis i no descarta, en el futur, cedir els terrenys.

Precisament, la plataforma Salvem lo Montsià demana que la falda de la serra es declari bé cultural d’interès local (BCIL) per protegir-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona