Medi ambient

Més recursos contra les algues de l’Ebre pel poc cabal

L’actual làmina d’aigua dificulta l’accés a l’embarcació, fet que obliga l’Idece a canviar-la i adquirir una barrera flotant

El cabal del riu Ebre fluctuava ahir entorn dels cent metres cúbics per segon, només uns vint metres cúbics més del mínim que l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) té en compte a l’hora de declarar tancat el canal navegable.

És una nova dada que evidencia la tensió mediambiental que pateix el riu, sobretot al tram baix. “Estem vivint una situació dramàtica”, resumeix el delegat del govern de la Generalitat a l’Ebre, Xavier Pallarés.

A més de comprometre la navegabilitat, el baix cabal dificulta les tasques per netejar l’Ebre de plantes aquàtiques. Com a conseqüència, l’embarcació que l’Idece va adquirir la temporada passada per tallar i eliminar les plantes subaquàtiques que proliferen al llarg de la conca no pot treballar.

Això ha obligat el govern català a habilitar l’embarcació antiga –amb menys calat–, que tallava els macròfits però els deixava anar riu avall. Aquest fet va provocar les protestes d’alguns municipis i ara, per evitar-ho, el govern ha previst un sistema per retenir aquestes plantes. Una barrera flotant evitarà que les plantes aquàtiques, un cop tallades, circulin riu avall. Es recolliran manualment, evitant les molèsties als municipis. El reforç en l’actuació per mirar d’intensificar esforços per combatre el creixent nombre d’algues del riu, que semblen catifes, es va aprovar en el darrer consell rector de l’Idece.

El baix cabal del riu ja va impedir diumenge la sortida de l’embarcació de motor que, cada any, donava suport a la piraguada de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE).

LA XIFRA

100
metres cúbics per segon.
És el cabal que baixava ahir pel riu, poc més del mínim per fer-lo navegable.

Alerta per les larves de mosca negra

La proliferació de macròfits al riu té una altra conseqüència afegida: és en aquestes plantes on les larves de la mosca negra tenen el principal hàbitat. Precisament, ahir el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) va realitzar el cinquè tractament contra les larves de la mosca negra al riu Ebre, amb unes condicions meteorològiques òptimes. Avui es farà un nou mostreig per tal d’avaluar l’efectivitat del tractament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona