Medi ambient

Els alcaldes del Berguedà estudien fer pagar més als que menys reciclen

El consell de batlles proposa un canvi de model de gestió de residus

Han decidit fer una altra reunió el 18 de juliol per decidir quin sistema s’escull

Qui menys recicla, més hauria de pagar. Aquesta és la conclusió del consell d’alcaldes del Berguedà, la setmana passada, a Olvan. El 21 de juny passat els alcaldes de la comarca van debatre de manera monogràfica el nou model de residus que hi ha d’haver a la comarca.

En la trobada també hi va participar el director de l’Agència de Residus de la Generalitat, Josep Maria Tost, que va fer una radiografia sobre les tendències a Catalunya i Europa en matèria de reciclatge. Tost, a més, va insistir en la necessitat de l’economia circular com a sistema per buscar la reducció, reutilització i reciclatge de les matèries.

Reciclar un 70%

D’altra banda, els alcaldes van rebre la diagnosi elaborada per l’empresa Spora per entreveure la viabilitat del sistema de recollida per mitjà del “porta a porta” o els punts tancats de contenidors. L’objectiu és clar: fer que la comarca passi de reciclar un 30% de la brossa a un 70% en dos anys.

En aquest sentit, els alcaldes van coincidir que és del tot necessari “fer un pas endavant”, deixar enrere el model actual i revertir les dades negatives de reciclatge en l’àmbit de la comarca.

Ara, doncs, cada municipi haurà d’estudiar la introducció d’un nou sistema de pagament, de manera que qui menys recicli haurà de pagar més. En el pròxim consell d’alcaldes, el 18 de juliol, es decidirà quin model s’implanta a partir del segon o tercer trimestre del 2018.

En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha explicat a aquest diari que “no hi ha cap model definit”, però confia que s’arribi a un acord en la pròxima reunió de batlles. “Espero que els 31 municipis del Berguedà vagin junts en aquest canvi de rumb transcendental”, ha afirmat.

LA FRASE

El canvi de rumb és transcendental per deixar de ser a la cua del reciclatge a Catalunya
Francesc Xavier Francàs
conseller de medi ambient del consell comarcal del berguedà

Avià celebra la proposta però dubta del futur

L’acord arriba setmanes després que Avià anunciés a aquest diari que buscaria un model de gestió de residus propi i que, per tant, es desmarcaria del model mixt que defensava el Consell. Segons ha pogut saber aquest diari, el consistori està “content” amb el debat obert però considera que “ha arribat tard” i dubta que el Consell pugui canviar de model abans que acabi el mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona