Medi ambient

Municipal

El pla especial de la Devesa no anirà a ple fins a la tardor

L’aprovació inicial del controvertit pla, presentat el maig de l’any passat, s’endarrereix de nou per temes tècnics

L’equip de govern continua treballant per arribar al consens amb altres grups

El pla especial de la Devesa, que proposa un parc sense cotxes i més obert al riu i a la ciutat, no anirà a ple a Girona almenys fins a la tardor. El controvertit pla, que des de l’inici va trobar l’oposició de part dels veïns de la zona si no s’hi definien i limitaven els usos del parc, encara no està llest per a l’aprovació inicial, gairebé 14 mesos després que se’n fes la presentació pública, el 24 de maig de l’any passat. En aquest temps, s’hi han anat fent modificacions per millorar-lo –des de l’inici es va dir que era un document obert a aportacions– i hi ha encara tràmits pendents, cosa que fa que la previsió actual sigui que pugui anar a ple el mes de setembre o el d’octubre. Entre les qüestions tècniques que han fet endarrerir el pla, n’hi ha tant d’internes del consistori com d’externes, com ara informes d’organismes oficials d’altres administracions.

Recerca de consens

L’equip de govern està aprofitant, a més, aquests mesos, per intentar aconseguir més consens. Inicialment, havia afirmat que no duria el pla a ple fins aconseguir el consens amb els veïns i també amb la majoria de grups. La intenció era que s’aprovés, com a mínim, amb el suport de dos terços dels regidors. Quan les converses amb la plataforma Salvem la Devesa van evidenciar que l’acord era impossible sense incloure el pla d’usos dins del pla especial –un procediment que el govern sempre ha defensat que no és possible–, es va decidir tirar endavant igualment. Es continua parlant amb els grups intentant aconseguir el màxim consens possible, però també ja fa temps que s’ha deixat clar que es durà a ple tant si s’aconsegueix com no, ja que amb la majoria absoluta del govern de CiU i el PSC n’hi ha prou per aprovar-ho. La dificultat d’aconseguir aquest consens polític en un tema que sempre s’ha considerat “de ciutat” va quedar clar en el ple del desembre passat, quan tota l’oposició va votar a favor d’una moció presentada per la majoria de grups a instàncies de Salvem la Devesa demanant concretar en el pla especial els usos del parc. El text va ser rebutjat per la majoria del govern no pel fons, “sinó per la forma”, segons el regidor de Paisatge Urbà i Hàbitat, Narcís Sastre, que va subratllar la voluntat “manifesta” del govern de fer millores contínues al pla, a més de destacar les accions de protecció que ja s’hi fan i que el pla ja contindrà un règim d’usos, que serà el marc sobre què, després, es desenvoluparà el reglament d’activitats que els veïns reclamen.

Cronologia del retard

El pla es va presentar públicament el maig del 2016 amb la idea de dur-lo a ple just després de l’estiu, al setembre. Al juliol, però, va esclatar l’oposició de l’Associació de Veïns de la Devesa-Güell, que va demanar una moratòria del pla. Sastre s’hi va negar, però es va comprometre a buscar el “màxim consens possible” abans de dur-lo a ple. En el ple d’octubre, va anunciar que es debatria en el de novembre, però els tràmits i la recerca d’acord ja van fer que després s’hagués de desdir i parlar de principi del 2017. Al gener, va explicar que estava “gairebé a punt”, però no va voler posar una nova data al tràmit de l’aprovació en el ple. De fet, va reiterar que no s’hi portaria fins que “tècnicament i políticament no estigui madur”, ja que va atribuir la dilació a la recerca del “màxim rigor tècnic en tots els sentits”. Fa uns mesos, es va parlar de l’estiu i ara, la previsió actual ja és a la tardor.

LES DATES

12.12.2016
Va quedar palès
en el ple la divisió entre govern i oposició sobre la concreció dels usos dins del pla.
24.05.2016
El govern de Girona
va fer la presentació pública del pla especial de la Devesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona